Andrea napja van. | 2024.04.18

Felújították az ópusztaszeri emlékpark gátőrházát

2016-03-19 12:10:10

 

Felújították az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark egyik legkedveltebb épületét, a gátőrházát és az abban látható kiállításokat.

 

     A Tisza szabályozása a 19. században kezdődött, az elhúzódó munkálatokat felgyorsította az 1879-es tiszai árvíz által előidézett mérhetetlen pusztítás, így a fejlesztések 1905-re fejeződtek be. A védművek, töltések felépültével új feladatok jelentkeztek: a töltések megfigyelése, gondozása a gátőrök feladata lett, ezért a mentett oldalakon gátőrházak sora épült. 
    Az emlékparkban látható gátőrtelep az 1892-es készült eredeti tervek alapján épült. A gátőrházak körül a falusi parasztgazdaság megszokott épületei - istállók, ólak, terménydarálók, kocsiszín - sorakoztak, kiegészítve az ármentesítő társulat védelmi eszközeit őrző szertárral.
    Az épület mellett az azt körülvevő környezet is megszépült, és a kültéren található eszközök is teljes felújításon estek át.
    A melléképületben a szegedi nagy árvíz terepasztala látható, amely hang- és fényeffektusokkal, képekkel mutatja be 1879 tavaszának történéseit, és új tablók is segítik az események megismerését.
    Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark nyári szezonja március 22-én kezdődik. A nyári időszakban a felújított gátőrház mellett, a skanzen és a Nomád Park is teljes pompájában várja a látogatókat - tudatta az MTI-vel Kodácz Csengele, a közgyűjtemény marketingvezetője.