Gedeon napja van. | 2024.03.28

Kardforgatók éjszakája a diósgyőri várban

2016-03-19 10:36:00

 

Rettegett harcosokat, fegyvereket és párviadalokat láthatnak a diósgyőri várba látogatók a kardforgatók éjszakáján szombaton - közölték a szervezők az MTI-vel.

 

    Tájékoztatásuk szerint egy olyan korba csöppenhetnek az érdeklődők, amikor "még a nyers erő, az elszántság és a lovagi erények alapján mérettettek meg a férfiak."
    A látogatók megismerkedhetnek a lovagi öltözködéssel, viadalokkal, a hősök viszontagságos mindennapjaival, olyan legendás alakok szellemét is megidézik, mint például Nagy Lajos királyét, akinek uralkodása alatt királyi szálláshely is volt a diósgyőri vár. Az eseményre látogatók előtt megelevenednek a lovaggá válás állomásai, betekinthetnek egy középkori udvari lakomába is, a debreceni Aranykeresztes Lovagrend előadásából pedig kiderülhet, "ki a legény a várban".
    Az éjszaka egyik különlegességének ígérkezik a Lovagok fegyverben című kiállítás, amely a vár lovagtermében nyílik, itt a lovagkor harci eszközeit, a végvári idők magyar és török díszfegyvereit, viseleteit láthatják Tóth Sándor gyűjteményéből.