Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az áldozatok hozzátartozóinak ügyvédje Salah Abdeslam azonnali kiadatását kéri Franciaországnak

2016-03-19 10:25:00

 

Salah Abdeslamnak, a tavaly novemberi 13-ai, 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadások fő gyanúsítottjának azonnali kiadását kérte Franciaország számára az áldozatok családjainak ügyvédje pénteken. Európa legkeresettebb bűnözőjét Brüsszelben tartóztatták le.

 

    "Az ügyfeleim üdvözölték, hogy Salah Abdeslamot élve fogták el" - mondta Samia Maktouf a BFM hírtelevízióban. 
    "Mások még szökésben vannak, de ez jó hír, a Franciaország és Belgium közötti együttműködés kiváló példája" - tette hozzá az ügyvéd, aki jelezte, hogy ügyfelei nevében a férfi azonnali kiadatását kéri Franciaországnak, mert "Salah Abdeslamnak felelnie kell tetteiért". 
    Georges Fenech, annak a francia parlamenti vizsgálóbizottságnak az elnöke, amely a terrortámadásokat követő segítségnyújtásban és tájékoztatásban felmerült hibák okát keresi, úgy vélte a hírtelevízióban, hogy a fő gyanúsított elfogása "erős jelzés" és "kudarc az Iszlám Államnak, valamint a terroristáknak, akik általában mártírként halnak meg". 
    A jobboldali Köztársaságiak képviselője szerint a letartóztatás "hatalmas hír az áldozatok hozzátartozói számára, akik mostantól tudhatják, hogy lesz per". 
    Salah Abdeslamot pénteken fogták el a brüsszeli Molenbeek negyedben. A 26 éves férfit a rendőri akcióban a lábán meglőtték.
    A Le Monde című napilap szerint Salah Abdeslam  a szükséges kórházi kezelések és maximum 24 óráig tartó őrizetbe vétel után először várhatóan egy belga bíró elé kerül, aki ismerteti vele a belgiumi lövöldözésekkel kapcsolatos vádakat. Ezt követően a belga hatóságok az uniós együttműködésnek köszönhetően várhatóan nagyon gyorsan kiadják Franciaországnak. Ehhez azonban a gyanúsítottnak is hozzá kell járulnia, ellenkező esetben hetekig is eltarthat a kiadatási eljárás. 
    Párizsban Salah Abdeslam egy olyan különleges esküdtszék elé kerülhet, amelynek tagjai kizárólag bírók. A lap igazságügyi újságírója szerint a feltételezett terrorista életfogytiglani börtönbüntetésre számíthat.