Andrea napja van. | 2024.04.18

Krími tatár vezető Putyin látogatásáról: "a tettes visszatér a bűntett helyszínére"

2016-03-18 20:20:00

A tettes mindig visszakívánkozik az általa elkövetett bűntett helyszínére - így kommentálta Refat Csubarov, a krími tatárok törvényhozó és kormányzó testületének, a medzslisznek száműzetésben élő elnöke Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteki látogatását az Oroszország által Ukrajnától elcsatolt Krím félszigeten.
A krími tatár vezető megjegyezte, hogy "megismert már a világ a huszadik században egy paranoiást, mindannyian tudjuk, hogy az mivel végződött". 
    Az ukránok a közösségi portálokon pénteken aktívan kommentálták Putyin krími látogatását. Csubarov szavait megismételve karikatúra is megjelent az orosz elnökről, akit náci egyenruhában vörös színű, szovjet "sarló-kalapácsos" karszalaggal ábrázoltak. 
    Több kommentelő azon élcelődött, hogy Putyin megtekintette a még nem létező hidat, amely a Krímet az orosz szárazfölddel köti majd össze. "Putyin megtekintette a Kercsi-szorosban folyó építkezést. A helikopter addig forgott vele egy helyben, míg Vlagyimir Vlagyimirovics (Putyin) el nem szédült" - tréfálkozott egy hozzászóló.
    Az ukrán külügyminisztérium közleményben fejezte ki "határozott tiltakozását" az orosz elnök újabb, Kijevvel nem egyeztetett látogatása miatt a helyi hivatalos szóhasználat szerint "Ukrajna átmenetileg megszállt területén, a Krími Autonóm Köztársaságban". 
    A külügyi tárca cinikusnak nevezte az "Ukrajnával szembeni orosz agresszió és a Krími Autonóm Köztársaság alattomos megszállásának" ünneplését, miközben a félsziget súlyos gazdasági, szociális és humanitárius helyzetben van. "Két év alatt az orosz megszállóknak sikerült visszahozniuk a Krímben a sztálini időkben megtapasztalt tekintélyelvűséget, igazságtalanságot és elnyomást" - áll a közleményben. A minisztérium hangsúlyozta: "Ukrajna és a világ minden demokratikus állama megkettőzi erőfeszítéseit avégett, hogy az ukrán félsziget lakói megszabaduljanak az autoriter megszálló rezsimtől, és a Krím újra szabad legyen". 
    Leonyid Kuzmin krími jogvédő aktivista a 112.ua hírtelevízió műsorában elmondta, hogy azok, akik a félsziget Oroszországhoz tartozására szavaztak, továbbra is emellett vannak. Szavai szerint megfigyelhető viszont, hogy még azok is, akik támogatták két éve a Krím elcsatolását, elégedetlenek a félsziget mostani helyi vezetésének tevékenységével gazdasági, szociális és politikai téren egyaránt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Krímben eluralkodott a félelem, az emberek már nemcsak nyilvános helyen, de még szűkebb társaságban sem merik kimondani a véleményüket, tartva a feljelentőktől.