Gedeon napja van. | 2024.03.28

Változatlan szinten hagyta alapkamatát az orosz jegybank

2016-03-18 11:29:40

 

A jelentős inflációs kockázatokra való tekintettel nem változtatott az alapkamat 11 százalékos szintjén az orosz jegybank igazgatótanácsa pénteki ülésén.

 

    A döntés nem okozott meglepetést, elemzők egybehangzóan a kamat szinten tartására számítottak.
    Közleményében az orosz központi bank rámutatott: az inflációs kockázatok erősek maradtak, dacára annak, hogy a pénz- és árupiacokon valamelyest stabilizálódott a helyzet, valamint lassult a pénzromlás üteme. Az inflációs kockázatok szoros összefüggést mutatnak az olajpiaci konjunktúrával, az inflációs várakozások magas szintjével, valamint egyes költségvetési paraméterek bizonytalanságával.
    Februárban jelentősen lassult a fogyasztói árak emelkedése éves szinten: a januári 9,8 százalékról 8,1 százalékra esett vissza. Egy éve februárban az éves infláció 16,7 százalék volt. Havi összevetésben 0,6 százalék inflációt mértek februárban a januári 1 százalék után. Március 14-én a 12 hónapra visszatekintő infláció 7,9 százalékot tett ki.
    Az Interfax orosz hírügynökség beszámolója szerint a jegybank közleményében hangsúlyozta, hogy az inflációs cél elérése érdekében a korábban feltételezettnél hosszabb ideig folytathat mérsékelten szigorú monetáris politikát. A központi bank arra számít, hogy jövő márciusra 6 százalék alá csökken az éves infláció, a 4 százalékos célszámot pedig 2017 végére sikerül elérni.
    A döntésre reagálva az orosz rubel árfolyama háromhavi csúcspontra ugrott a dollárral szemben: egy dollárért 67,9050 rubelt adtak a korábbi 68,5925 rubel helyett.
    A következő kamatdöntő tanácskozását április 29-én tartja az orosz jegybank.