Gedeon napja van. | 2024.03.28

Magyar-bolgár kormányközi gazdasági együttműködési megállapodást írtak alá

2016-03-17 19:09:58

Magyar-bolgár kormányközi gazdasági együttműködési megállapodást írt alá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Bozsidar Lukarszki bolgár gazdasági miniszter csütörtökön Budapesten.

    Az aláírást követően Szijjártó Péter elmondta: a megállapodás alapján létrehozzák a két ország közötti gazdasági vegyes bizottságot, amely még az első fél évben megtartja első ülését. 
    Bozsidar Lukarszki bolgár gazdasági miniszter kiemelte, az aláírt megállapodás szélesíti az együttműködési keretet, lehetővé teszi, hogy a két ország földrajzi helyzetéből adódó lehetőségeket ki lehessen használni.
    Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy tavaly a két ország közötti kereskedelmi forgalom 14 százalékkal nőtt, és minden idők legmagasabb értékét, 1,3 milliárd eurót tett ki. A cégek minden idők legmagasabb magyar exportját bonyolították le Bulgáriába.
    A külgazdasági miniszter elmondta, hogy az Eximbankban megnyílt egy 370 millió euró hitelkeret magyar-bolgár vállalatközi együttműködést finanszírozására.
    Szijjártó Péter felhívta a figyelmet arra is, hogy ipari parkok közötti együttműködési megállapodás jött létre, november 1-jétől pedig közvetlen légi járat köti össze a két fővárosát, a WizzAir heti három alkalommal repülőjáratot üzemeltetet Budapest és Szófia között. A légitársaság Budapesten 10, Szófiában 6 repülőt fog folyamatosan állomásoztatni. 
    A külgazdasági miniszter kiemelte, hogy Bulgária fontos szerepet játszik Közép-Európa energiabiztonságában. Magyarország a déli gázfolyosó ügyében szoros együttműködést fog folytatni Bulgáriával, és örömmel vették az Európai Bizottság pozitív hozzáállását a bolgár-román-magyar-osztrák gázszállítási útvonal ügyében.
    Szijjártó Péter úgy vélekedett, Bulgária, amely nem tagja a schengeni övezetnek, többet tett az Európai Unió ezen vívmányának fennmaradásáért, mint jó néhány schengeni tagország. Az elmúlt hónapokban bebizonyosodott, hogy Bulgária megérdemli a schengeni tagságot, Magyarország pedig szorgalmazza, hogy az ország minél előbb legyen az övezet tagja - tette hozzá.
    A külgazdasági miniszter szerint a bevándorlási válságnak óriási gazdasági kockázata van, alapvetően veszélyezteti a schengeni zóna fennmaradását. Felbecsülhetetlen, tragikus hatással járna az európai, köztük a magyar gazdaság számára, ha a schengeni zóna felbomlana - mondta.
    A bolgár gazdasági miniszter szerint a két ország ipari parkjai között létrejött megállapodás alapot ad arra, hogy a gazdasági fejlődés meginduljon. 
    Bozsidar Lukarszki miniszter úgy látja, hogy sok területen lehetséges az együttműködés, elismeréssel szólt a magyar duális szakképzésről is.