Auguszta napja van. | 2024.03.29

Simicskó István: megőrizzük Magyarország biztonságát

2016-03-17 13:33:44

 

Bármilyen veszély érkezzen is, megőrizzük Magyarország biztonságát - mondta Simicskó István csütörtökön Baján, a Mészáros Lázárra, az első független magyar kormány hadügyminiszterére emlékező ünnepségen.

 

    A honvédelmi miniszter a Déri Frigyes sétányon álló Mészáros-szobornál mintegy kétszáz megemlékező előtt mondott beszédében kijelentette: "biztonsági, katonai értelemben is megteremtjük annak a feltételeit, hogy gyermekeink, unokáink magyar földön élhessenek".
    Hangoztatta: ma nem a cári és az osztrák hadsereg ellen kell küzdeni, hanem más, új típusú kihívásokkal szembesülni, és ebben a Magyar Honvédségnek is szerepet kell vállalnia.
    A Mészáros Lázár hamvai hazahozatalának 25. évfordulója alkalmából rendezett eseményen a tárca vezetője kiemelte: a bajai születésű honvéd altábornagy ma is példakép. Hadtudós, kiváló ember volt, aki küzdött a szabadságért. Ő és nemzedéke képes volt arra, hogy felismerje korának bajait, és arra is, hogy bátran cselekedjen - mondta.
    Ez egyben a mai korunk felelőssége is: a nemzedékek nem maguktól lesznek nagyok, helyzet kell hozzá, és azt fel kell ismerni - folytatta. A gyermekeinket olyan szellemben kell nevelni, hogy erre képesek legyenek, és értékvédő és értéképítő munkát végezzenek, amikor megköveteli a haza - tette hozzá.
    "Azt szeretném, hogy ez a föld magyar föld legyen mindig is. E földben sok-sok magyar ember vére folyt el a szabadságunkért, és nem szeretnénk, ha mások élnének ezen a 93 ezer négyzetkilométeren" - jelentette ki a miniszter.
    A szobrot, amelyet a Batthyány-kormány hadügyminisztere egykori házának kertje helyén emeltek 2015-ben, Simicskó István és Orosz Zoltán altábornagy, a vezérkari főnök helyettese, Zsigó Róbert (Fidesz) Baja országgyűlési képviselője, valamint Fercsák Róbert (Fidesz-KDNP), a város polgármestere koszorúzta meg. Elhelyezte koszorúját több honvédségi és civil szervezet is.
    Az ünnepség előtt Mészáros Lázár emlékére a bajai Szent Rókus-kápolnában Binszki József, a bajai belvárosi plébánia plébánosa mondott misét, majd megkoszorúzták a honvéd altábornagy síremlékét a kápolna falán. Az épület sírkamrája, ahol a történelmi személyiség hamvait elhelyezték, csütörtökön egész nap nyitva áll a látogatók előtt.
    A város szülöttére, akinek hamvait 1991-ben szállították haza Angliából, konferenciával is emlékeznek Baján, a tanácskozáson Mészáros hadügyminiszteri tevékenységéről, hadtudományi munkásságáról, helyi emlékezetéről hangzanak el előadások.