Emma napja van. | 2024.04.19

Putyin szerint az orosz sportvezetés a felelős

2016-03-16 17:11:00

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Moszkvában az ország sportvezetését tette felelőssé az orosz sportolók körül kirobbant doppingbotrány miatt.

 

    "Sportvezetőink arról tettek tanúbizonyságot, hogy nem értették meg ezen kérdések aktualitását, nem bővítették idejében a listákat (az új adatok alapján), amelyeket az illetékes nemzetközi szervek előterjesztettek. Nem tájékoztatták idejében sportolóinkat és edzőinket a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnek (WADA) arról a döntéséről, hogy a testület több készítményt betilt" - mondta Putyin az orosz kormány ülésén.
    Az orosz elnök szerint a doppingbotrányt nem kell belekeverni a politikát, összeesküvés-eleméleteket gyártani, hanem időben kell reagálni a WADA ajánlásaira. Mint mondta, ha az orosz fél nem rendelkezett aktuális adatokkal a mildronat elnevezésű készítmény hatásáról, amelynek szedését több orosz sportoló is beismerte, akkor el kellett volna végezni a szükséges feladatot, kapcsolatba kellett volna lépni a nemzetközi szervezetekkel és azokkal mindent idejében meg kellett volna vitatni, nem pedig utólag reklamálni.
    Vlagyimir Putyin a WADA-val és a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal (NOB) való fokozottabb együttműködésre szólított fel a jövőbeni doppingbotrányok elkerülése érdekében. Egyúttal szorgalmazta, hogy sújtsák szigorúbb büntetéssel a doppingellenes szabályok megsértőit. Utasította az orosz kormányt, hogy dolgozzon ki programot a doppingellenes küzdelem hatékonyságának fokozására.
    Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország a nemzetközi sportközösség fegyelmezett, nagytekintélyű tagja és az orosz sportolók túlnyomó többségének nincs semmilyen köze a doppingoláshoz. Ezért, mint mondta, mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy karrierjükben ne okozzanak törést a doppingbotrányok.
    "Joggal vagyunk büszkék a sportolóink által elért eredményekre, ezeket semmilyen botrány sem vonhatja kétségbe. Ez teljesen nyilvánvaló" - fogalmazott az orosz vezető.
    Vitalij Mutko sportminiszter válaszában kijelentette, hogy az általa vezetett tárca elfogadja a bírálatot. Ígéretet tett arra, hogy a minisztérium nagyobb hangsúlyt fog fektetni a felelősség kérdésére, különösen azok esetében, akik tiltott szerek használatára veszik rá a sportolókat.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
19:45
- Időjárás-jelentés
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
MTI hírfelhasználó