Csongor napja van. | 2024.04.16

Idén már harminc városban szavaznak az Európai Filmakadémia Fiatal Közönség Díjáról

2016-03-15 15:50:00

 

Idén már harminc európai város vesz részt az Európai Filmakadémia (EFA) Fiatal Közönség Díjának odaítélésében: az elismerését svéd, francia és török alkotások versengenek egymással.

    A Filmakadémia ötödszörre hirdette meg pályázatát, amelynek győztesét május 8-án, a Fiatal Közönség Napján hirdetik ki a németországi Erfurtban - olvasható a testület közleményében.
    Az idei jelöltek egyike az Alexandra-Therese Keining által írt és rendezett Lányok elveszve című svéd alkotás, amelyben három tinédzser lány felfedez egy titokzatos anyagot, amely egy időre fiúvá változtatja őket.
    A Marie Desplechin, Emilie Deleuze és Laurent Guyot által írt, valamint Emilie Deleuze által rendezett Miss Impossible című francia film főszereplője egy tizenhárom éves lány, aki megmásíthatatlan véleménnyel tekint a fiúkra, az iskolára, a családra és a barátokra, ezért az élete szórakoztató pszichodrámává alakul.
    A Rauf című török alkotás címszereplője egy tizenegy esztendős fiú, aki egy hatalmas plátói szerelem kellős közepén találja magát. A filmet Soner Caner írta és ő is rendezte Baris Kaya közreműködésével.
    A jelöltekről nemzetközi bizottság döntött. A produkciókat május 8-án harminc európai városban, köztük Budapesten, Bécsben, Brüsszelben, Szófiában, Zágrábban, Berlinben, Erfurtban, Athénban, Tel Aviv-ban, Firenzében, Luxembourgban, Szkopjéban, Amszterdamban, Kolozsváron, Pozsonyban, Antalyában, Londonban és Kijevben vetítik le 12-14 éves fiataloknak, akik rögtön a filmek megtekintése után szavaznak a győztesről.
    A zsűrik képviselői a nemzeti eredményeket videokonferencia keretében továbbítják a németországi Erfurtba, ahol a győztes egy díjátadó ünnepségen veheti át az elismerést. A ceremónia élőben követhető a yaa.europeanfilmawards.eu honlapon.
    A jelenlegi európai helyzetre való tekintettel és az integrációhoz való hozzájárulásként, az Európai Filmakadémia idén menekült gyerekeket is bevon a rendezvénybe.
    A kezdeményezésnek idén első ízben helyszínt adó Berlinben - az EFA és a berlini Művészeti Akadémia szervezésében - a helyi diákok és menekült gyermekekből álló osztályok közösen fogják megnézni a filmeket, majd beszélnek és szavaznak a jelöltekről.