Gedeon napja van. | 2024.03.28

Amerikai tábornok: a NATO-t is gyengítené, ha Nagy-Britannia távozna az EU-ból

2016-03-15 12:22:00

 

Az Európában állomásozó amerikai fegyveres erők parancsnoka szerint a NATO is megszenvedné, ha Nagy-Britannia távozna az Európai Unióból.

    Ben Hodges altábornagy kedden a BBC televíziónak nyilatkozva kijelentette: Oroszország ukrajnai agressziója és szíriai beavatkozása Európa biztonságát is veszélyezteti. Moszkva "fegyverként használja" a migránsválságot, tízezreket kényszerítve arra, hogy Európába meneküljenek - tette hozzá.
    Hodges szerint a NATO és az EU tagjainak ebben a helyzetben szolidaritást kell mutatniuk egymás iránt, de ez az egység veszélybe kerülhet, ha a választók a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson arra voksolnak, hogy Nagy-Britannia távozzon az unióból.
    "A legmegbízhatóbb barátaink és szövetségeseink mindegyike európai ország, tehát ami itt (Európában) történik, ahhoz stratégiai érdekeink fűződnek (...) Ezért ha az EU lebomlásnak indul, annak elkerülhetetlenül tovagyűrűző hatása lenne a (NATO-)szövetségre is" - mondta a BBC-nek az amerikai parancsnok.
    Hivatalosan egyelőre meg nem erősített, de a brit sajtó által tényként kezelt értesülések szerint április végén Nagy-Britanniába látogat Barack Obama amerikai elnök, és állítólag ő is kifejezésre juttatja majd azt a reményét, hogy a brit EU-tagságról szóló júniusi népszavazáson a választók többsége a bennmaradásra voksol.
    Ez ellen máris tiltakozik a kilépésért kampányoló tábor. A távozást pártoló kampánycsoportok egyik frontembere, Boris Johnson londoni polgármester a héten a The Daily Telegraph című tekintélyes konzervatív brit napilapban közölt cikkében kifejtette, hogy nincs még egy ország a világon, amelyik "olyan hisztérikus éberséggel" őrködik saját szuverenitásán, mint az Egyesült Államok.
    Johnson - akit a brit sajtó egyöntetűen a következő, 2020-as parlamenti választásokon a miniszterelnöki címért már nem induló David Cameron kormányfő legesélyesebb utódjelöltjei között tart számon - mindezek alapján "felháborító és égbekiáltó képmutatásnak" nevezte, hogy Obama a további brit EU-tagságot pártolja.
    Az amerikai elnök eddig sem titkolta ezt az álláspontját. Tavaly nyáron, a BBC televíziónak adott interjúban kifejtette: az Egyesült Államok sokkal jobban bízik a transzatlanti unió erejében, ha Nagy-Britannia az EU tagja marad.