Auguszta napja van. | 2024.03.29

A közös célokat hangsúlyozza a román miniszterelnök magyarokhoz intézett üzenetében

2016-03-15 11:29:22

 

A románok és magyarok közös céljait hangsúlyozva köszöntötte a magyar nemzeti ünnepen Magyarország, Románia és a világ magyarságát Dacian Ciolos román miniszterelnök.

    A március 15-i rendezvények helyszíneire eljuttatott köszöntésben Dacian Ciolos arra emlékeztetett, hogy a "Magyarországon, Romániában vagy a világon bárhol élő magyar barátaink számára (...) ez a nap a szabadságért, az igazságért és a békéért folytatott harc szimbóluma". Megemlítette, hogy 1848 meghatározó jelentőséggel bír mind a magyar, mind a román nemzet kialakulásában.
    "Azok az értékek, amelyekért a magyarok elindították a pesti forradalmat - amelyek között szerepel a sajtószabadság, a parlamentáris demokrácia, a felelős kormány és az állampolgárok közötti társadalmi és felekezeti egyenlőség - az erdélyi románok Balázsfalvi Kiáltványába (1848 májusában) foglalt követeléseinek a szellemét is idézik, mi több, ezek olyan értékek, amelyek jelenleg is vezérlik nemzeteinket" - áll Dacian Ciolos miniszterelnök üzenetében.
    "A tisztelet és a szolidaritás üzenetét küldöm 1848. március 15-e 168. évfordulóján a magyar népnek, a Romániában és bárhol élő magyaroknak. Mindig azon leszünk, hogy a romániai magyarok itt békében, harmóniában és együttműködésben éljenek. Meg fogunk róla győződni, hogy megvan a megfelelő keret valamennyi etnikai kisebbség hagyományainak, kultúrájának és nyelvének a megőrzésére, mert a nemzeti kisebbségek általában és a magyar közösség sajátosan a szellemi gazdagság fontos forrását jelentik Romániában" - fogalmazott a miniszterelnök.
    Megemlítette, hogy Románia és Magyarország a történelem során hasonló fejezeteket élt meg. Mindkét ország megtapasztalta a totalitárius berendezkedést, azután pedig közösen tették meg a NATO-hoz és az Európai Unióhoz való csatlakozás lépéseit. Hozzátette, ez az út tovább vezet a demokratikus értékek és az állampolgárok jóléte felé.
    "A Románia és Magyarország közötti párbeszéd, valamint az országunkban élő románok és magyarok közötti párbeszéd fontos forrása a közös törekvések megerősítésének, az európai építkezés terén és szellemében született közös célok elérésének" - áll Dacian Ciolos román miniszterelnök március 15-i üzenetében.