Gedeon napja van. | 2024.03.28

A német lapok eltérően értékelték a tartományi választások eredményét

2016-03-15 08:13:00

Eltérően értékelték a nagyobb német lapok hétfőn az előző nap Baden-Württembergben, Raja-vidék-Pfalzban és Szász-Anhaltban rendezett tartományi törvényhozási (Landtag) választások eredményét.

    A Handelsblatt című lap Ébresztő címmel közölt szerkesztőségi állásfoglalást hétfői számának címoldalán, kiemelve, hogy a "polgárok elbizonytalanodtak és elfordultak a néppártoktól". Ebben a helyzetben "nem lehet opció a csak így tovább", és a nagykoalíciónak - a CDU/CSU pártszövetség és a szociáldemokrata párt (SPD) szövetségi kormányának - rendeznie kell sorait, különben a CDU és az SPD is tovább veszít támogatottságából és tovább folytatódik a "protestpárt felemelkedése" - írta a Handelsblatt az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű pártra utalva.
    A konzervatív Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) hangsúlyozta: az AfD sikere "remélhetőleg felrázza" majd a pártrendszer hagyományos, beágyazott szereplőit, akik rendre túlságosan bíznak abban, hogy a protestpártok majd eltűnnek, ahogy rendeződik az a probléma, amely "világra hozta" őket. 
    A FAZ kommentátora hozzátette: Angela Merkel politikája egyre több szavazót vonz a baloldali táborból, benne a Zöldek bázisából, és amennyiben az SPD folytatódó gyengülése miatt a nagykoalíció "túl kicsi" lenne, a "migránspolitika nem lenne akadálya" annak, hogy Angela Merkel a Zöldekkel kössön koalíciót. A CDU azonban így egyre nagyobb teret enged az AfD-nek, amely azt "köszönettel elfoglalja".
    A nagykoalíció vasárnap "megkapta a számlát", amiért menekültpolitikájával olyan mély megosztottságot hoz létre, amely már nagyon hosszú ideje nem fordult elő Németországban, de ez nem befolyásolja majd a kancellár tevékenységét a nemzetközi színtéren. "Merkel vajon a választási eredmények miatt irányváltást hajt végre a küszöbön álló EU-csúcson? Hamarabb megy át a teve a tű fokán" - olvasható a FAZ kommentárjában.
    A baloldali Berliner Zeitung szerint az AfD által okozott "megrázkódtatás" mellett az is fontos fejlemény, hogy a választási eredmények "elképesztően nagy folyamatosságot" jelentenek. Baden-Württembergben miniszterelnök marad a Zöldek első tartományi kormányfője, Winfried Kretschmann, Rajna-vidék-Pfalzban a szociáldemokrata Malu Dreyer, és Szász-Anhaltban a CDU-s Reiner Haseloff. "És a kancellár? Valamennyi választási győztes támogatta menekültpolitikáját. Ő nyert ezen a választáson, és nem a pártja" - írta a Berliner Zeitung.
    Hasonló megállapításra jutott a Spiegel Online publicistája is, aki Merkel győzelme című írásában kiemelte: "a CDU veszít, de a kancellár nyer, ez a választási szupervasárnap paradox eredménye".
    A vasárnapi Landtag-választás "szavazás volt a kancellár menekültpolitikájáról", és Angela Merkel "különös helyzetbe hozta saját magát, pártját és az egész országot, hiszen nem minden egyes, a CDU-ra leadott szavazat volt egy voks Merkelnek, de az SPD-re és a Zöldekre leadott szavazatok valójában mind a kancellár irányvonalát támogatták" - vélekedett a cikkíró.