Auguszta napja van. | 2024.03.29

Időjárás-jelentés

2016-03-14 17:07:00

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti: 

    Várható időjárás az ország területén hétfő estig

        Késő délutántól északkelet felől megnövekszik, éjszaka fokozatosan megvastagszik a felhőzet, és az ország északi felén már havas eső, havazás is várható. Kedden erősen felhős, borult lesz az ég, csak északnyugaton, nyugaton szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Eleinte sokfelé várható eső, havas eső, havazás, majd záporok, hózáporok valószínűek. A magasabban fekvő helyeken több centiméter hóréteg is kialakulhat. Kedden a Dunántúlon megerősödik az északi, északnyugati szél, a Dunától keletre csak néhol élénkül meg a keleti, délkeleti szél.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -3 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 2 és 7 fok között valószínű.

 

   Időjárási helyzet Európában

    Szárazföldünk nagy részének időjárását egy hatalmas méretű magasnyomás határozza meg. Az anticiklon északkeleti területein sok a felhő, másutt a változó felhőzet mellett több órára kisüt a nap. Csapadékról csak elvétve érkezik jelentés. Ugyanakkor kontinensünk északi tájain ciklonok és a hozzájuk tartozó frontok alakítják az időjárást, arrafelé gyakran erősen felhős az ég, eső, havas eső, havazás egyaránt előfordul. Dél- és Kelet-Európa fölött sekély ciklonális mező található. Errefelé többnyire erősen felhős az ég, szórványosan fordul elő csapadék; északon havazik, délen az eső esik. Nyugat-Európában az ilyenkor megszokottnál hűvösebb van; a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 10 és 16 fok között alakul, de Németországban csak 2, 8 fokot mérnek. Másutt az átlagosnak megfelelő vagy kissé melegebb az idő; északon, északkeleten -3 és +8, délebbre 12 és 17 fok közé melegszik fel kora délutánra a levegő. Kedd estig a Kárpát-medence fölött az anticiklon peremén észak felől egy magassági hidegcsepp vonul át. Eleinte még száraz, majd egyre nedvesebb, hidegebb léghullámok érkeznek, kedden sokfelé várható csapadék.