Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az uniós tejtermelés ideiglenes csökkentéséről döntöttek Brüsszelben

2016-03-14 16:55:00

 Az uniós tejtermelés ideiglenes csökkentéséről döntöttek a tagállamok agrárminiszterei hétfőn Brüsszelben. A döntést az Európai Bizottságnak jóvá kell hagynia, amely jelezte: készen áll a versenyszabályzatba ütköző döntés ideiglenes engedélyezésére - tájékoztatott közleményében az Európai Tanács hétfőn.

    Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztos a agrárminiszterek hétfői döntéséről elmondta: az megnyithatja az utat egy olyan intézkedés előtt, amely lehetővé teszi az ágazat szereplőinek, hogy önkéntes alapon, ideiglenes termelési korlátozásokat vezessenek be.
    Az uniós biztos a 28 uniós ország agrárminisztereinek ülésén kijelentette: "kész vagyok, hogy ilyen tartalmú szabályok bevezetésére tegyek javaslatot a bizottság előtt, amely dönthet a tejágazat önkéntes megállapodásainak ideiglenes engedélyezéséről".
    A közlemény szerint az Európai Bizottság készen áll arra, hogy engedélyezze az uniós tejtermelés csökkentését. A bizottság hamarosan megküldi a tagállamoknak a javaslatot, amely a versenyszabályoktól való átmeneti eltérést jelent ugyan, de megmentheti a tejiparban dolgozókat és a válságban lévő ágazatot.
    Egyes termelők és politikusok a tejkvótarendszer tavaly áprilisi megszüntetését tartják a túltermelés alapvető okának.
    Az Európai Bizottság előrejelzése szerint idén 1,4 százalékkal 153,8 millió tonnára növekedhet az Európai Unió 28 tagállamában termelt tej mennyisége a tavalyi 2,5 százalékos emelkedés után. Jövőre kisebb ütemben, éves szinten 0,7 százalékkal bővülhet a tejtermelés. Idén Írországban, Hollandiában, Dániában és feltehetően Nagy-Britanniában emelkedik a legnagyobb mértékben a termelés szintje, Franciaországban és Németországban mérsékelt lesz az ütem, míg a kelet-európai országokban - az állatállomány csökkenését követően - stabilizálódik a szint.