Auguszta napja van. | 2024.03.29

A Zöldek nyerték a baden-württembergi választást

2016-03-14 10:13:00

A Zöldek nyerték meg a németországi Baden-Württembergben vasárnap megrendezett tartományi törvényhozási (Landtag-) választást a késő este közölt előzetes hivatalos végeredmény szerint.

    A tartományt a szociáldemokratákkal (SPD) 2011 óta együtt kormányzó Zöldek a szavazatok 30,3 százalékát szerezték meg, ami 5,8 százalékpontos emelkedés a 2011-ben elért 24,2 százalékhoz képest, és 47 helyet jelent a 143 fős stuttgarti Landtagban.
    Az 1980-ban alapított párt most először nyert tartományi választást.
    A Kereszténydemokrata Unió (CDU) minden eddiginél rosszabbul szerepelt, 27 százalékot szerzett meg, ami 12 százalékpontos gyengülés az öt évvel ezelőtti, első helyet jelentő 39 százalékhoz viszonyítva. A CDU így 42 képviselőt küldhet a Landtagba.
    A harmadik helyen az újonc Alternatíva Németországnak (Afd) áll, amely a szavazatok 15,1 százalékával jutott be a Landtagba, és 23 helyet szerzett meg.
    A negyedik az SPD 12,7 százalékkal, ez 10,4 százalékpontos visszaesés a 2011-es 23,1 százalékhoz képest, és 19 helyet jelent.
    A liberális FDP 8,3 százalékot kapott, 3 százalékpontot javított a 2011-es 5,3 százalékhoz képest, és 12 helyet szerzett meg a Landtagban.
    A Zöldek-SPD koalíció az utóbbi gyenge szereplése miatt elveszítette többségét. A Zöldek a CDU-val vagy az SPD-vel és az FDP-vel alakíthatnak kormányt, de egy CDU-SPD-FDP koalíciónak is lehet többsége.
    Winfried Kretschmann tartományi miniszterelnök, a Zöldek politikusa az urnazárás után tett nyilatkozatában kiemelte: nincsenek "világos többségi viszonyok" az új összetételű Landtagban, a Zöldek ezért készen állnak tárgyalni valamennyi "demokratikus párttal". Az AfD előretörése azt a kötelezettséget jelenti a demokratikus erőknek, hogy legyenek nyitottak az "új típusú szövetségekre" - mondta.
    Guido Wolf, a CDU listavezetője azt mondta, hogy pártja nehéz helyzetbe került, de egyik célját elérte: megakadályozta a Zöldek-SPD koalíció fennmaradását. Hozzátette, hogy pártja ugyan hajlandó "végiggondolni" a koalíciós lehetőségeket, de mivel a baden-württembergiek többsége a "változásra szavazott", ezért a CDU-nak kell kormányt alakítania.
    Nils Schmid, az SPD listavezetője keserűnek nevezte pártja választási eredményét, és úgy vélte, a Zöldek a kampányban sikeresen tulajdonították egyedül Winfried Kretschmannak a közös kormányzás eredményeit. Kiemelte, hogy szerinte a Zöldek kaptak felhatalmazást a választóktól a kormányalakításra. 
    Jörg Meuthen, az AfD listavezetője hangoztatta, hogy egy "parlamentáris demokráciában erős, élénk ellenzékre van szükség", és pártja ezt a szerepet kívánja betölteni.