Andrea napja van. | 2024.04.18

Erdogan: a támadások erősítik Törökország elszántságát a terrorizmus elleni harcban

2016-03-14 09:59:00

 A vasárnapi ankarai öngyilkos merénylethez hasonló támadások nem gyengítik, hanem erősítik Törökország elszántságát a terrorizmus elleni harcban - jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök. A halálos áldozatok száma 34-re emelkedett, s jelenleg 125 sérült ellátásáról gondoskodnak, 19 ember állapota súlyos - számolt be az egészségügyi miniszter.

    Erdogan kiemelte: a terrorszervezetek ártatlan civileket vettek célba, mivel a török biztonsági erőkhöz képest az utóbbi időben erőhátrányba kerültek. Törökország nem mond le arról a jogáról, hogy megvédje magát, "térdre kényszeríti a terrorizmust" - fogalmazott.
    A török elnök kifejtette: Törökország azért vált a terrortámadások célpontjává, mert az elmúlt években bizonytalanság volt tapasztalható a térségben.
    Erdogan határozottan elítélte a merényletet.
    Ahmet Davutoglu török miniszterelnök a vasárnapi terrortámadást követően rendkívül ülésre hívta össze a nemzetbiztonsági tanácsot.
    Mehmet Müezzinoglu török egészségügyi miniszter a tanácskozás után elmondta: 34-en haltak meg a vasárnap esti ankarai robbantásban, közülük 30-an a helyszínen, 4-en pedig már a kórházban vesztették életüket. Jelenleg 125 sérült ellátásáról gondoskodnak, 19 ember állapota súlyos, 7 személyen pedig műtétet hajtanak végre - számolt be róla az egészségügyi miniszter.
    Közölte: egy vagy két személy követte el az öngyilkos merényletet.
    Egy a neve elhallgatását kérő magas rangú török kormányzati tisztségviselő elmondta, hogy a rendőrség adatai alapján kurd fegyveresek hajtották végre a támadást. Az egyik elkövető nő volt - fűzte hozzá.
    Az eset miatt egy ankarai bíróság megtiltotta a hozzáférést a Facebook és a Twitter közösségi oldalakhoz, miután a felhasználók a fővárosi robbantást ábrázoló képeket osztottak meg fiókjaikon.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány