Andrea napja van. | 2024.04.18

Szijjártó: a német kormány igazságügyi minisztere durva támadást intézett Magyarország ellen

2016-03-12 17:27:34

 Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Heiko Maas német igazságügyi miniszter a Der Spiegelnek adott, a hetilap szombati számában megjelent interjúban "durva és valótlan támadást" intézett Magyarország ellen.

    A tárca szombati, az MTI-hez eljuttatott közleményében arra reagált, hogy tájékoztatásuk szerint a német lapban a miniszter azt mondta: Magyarország még kenyeret és vizet sem adott a menekülteknek, és Orbán Viktor miniszterelnök azzal fenyegetőzött, hogy erőszakkal evakuálja őket. Heiko Maas szerint sok ember a háború, a kínzás és erőszak elől menekül, és Orbán Viktor egyetlen muszlim menekültet sem akar befogadni.
    Szijjártó Péter reagálásában azt írta: "A hazudozás és az alaptalan vádaskodás nem méltó egy európai politikushoz." Magyarország tavaly a befogadóállomásokon 400 ezer illegális bevándorlónak biztosított szállást és ellátást a nemzetközi szabályoknak megfelelően. "Sajnálattal tapasztaltuk" - tette hozzá -, hogy az illegális migránsok "egyre agresszívabbá váltak", nem működtek együtt a hatóságokkal, és "önkényesen elfoglalták a Keleti pályaudvart". Ez a miniszter szerint elfogadhatatlan.
    Hozzátette: ezek az emberek nem menekültek, hanem illegális gazdasági bevándorlók. Arra is felhívta a figyelmet: potenciálisan 30-35 millió, Európa környékén élő ember dönthet úgy, hogy elindul Európa felé.
    A miniszter hangsúlyozta: Magyarország nem fogad be illegális gazdasági bevándorlókat. "Nem az a dolgunk, hogy ezeknek az embereknek új európai életet adjunk, hanem az, hogy segítsünk visszakapni a régi életüket a szülőföldjükön" - olvasható a közleményben.