Andrea napja van. | 2024.04.18

Political Capital: érthetetlen a feljelentés, nem történt jogsértés

2016-03-12 12:53:03

 

A Political Capital Institute érthetetlennek tartja, hogy Tényi István olyan ügyben kezdeményezett feljelentést, melyben 2014 őszén már jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy semmilyen jogsértés nem történt. 

 

    Az intézet az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében arra reagált, hogy a Magyar Hírlap szombati számában azt írta: különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást rendelt el a Budapesti Rendőr-főkapitányság a korábbi Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) és a Political Capital közötti szerződések ügyében. A lap a feljelentő, Tényi István tájékoztatására hivatkozva számolt be erről. A cikk szerint a témáról korábban már az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága is tárgyalt. Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke akkor úgy nyilatkozott: felülvizsgálják kikérhetőek-e, illetve nyilvánosságra hozhatók-e az említett kontraktusok, továbbá a cég által készített dokumentumok. Előzőleg az NBH jogutódja, az Alkotmányvédelmi Hivatal elutasította az iratokat kikérők indítványát.
    A Political Capital közleménye szerint érthetetlen, hogy a "Fidesz-tag Tényi István egy olyan ügyben kezdeményezett feljelentést, melyben 2014 őszén - sajtóbeszámolók szerint - már jogerős bírósági döntés mondta ki, hogy semmilyen jogsértés nem történt". 
    Azt meg pláne furcsállják - tették hozzá -, hogy miért zavarná a Fideszt egy olyan ügy, amelyet annak idején az illetékes parlamenti bizottság ellenszavazat nélkül szavazott meg. A feljelentés ezek tükrében "jogilag értelmetlen, és felmerül a gyanú, hogy kizárólag politikai célokat szolgál" - írták.
    Azt írták: ebben az ügyben "legutóbb a Pesti Srácok online portál állított valótlant", és emiatt helyreigazításra is kényszerült. Hangsúlyozták: a Political Capital továbbra is támogatja a szóban forgó elemzések nyilvánosságra hozatalát, erről azonban - mutattak rá - csak a titokgazda hozhat döntést.