Gedeon napja van. | 2024.03.28

Az MPP az EMNP "bérfütyülőinek" tulajdonítja, hogy elnökét kifütyülték

2016-03-11 13:59:10

A Magyar Polgári Párt (MPP) az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) "bérfütyülőinek" tulajdonítja, hogy elnökét, Biró Zsoltot kifütyülték a székely szabadság napján tartott marosvásárhelyi tömegdemonstráción.

    Az MTI-hez eljuttatott pénteki közleményében a párt megütközésének és felháborodásának adott hangot a székely szabadság napjának megzavarása kapcsán. Példátlannak tartotta, hogy éppen a magyar közösség soraiból "felbujtott provokátorok" zavarják meg a nemzeti ünnepet.
    "Elítéljük az Erdélyi Magyar Néppárt bérfütyülőinek magatartását, akik a marosvásárhelyi megnyilvánulásukkal felmérhetetlen kárt okoztak az autonómia ügyének" - áll a közleményben.
    Az MPP emlékeztetett arra, hogy a rendezvényt megelőző napokban az erdélyi politikai pártok képviselői közös nyilatkozatban tiltakoztak az erdélyi magyar közösségben félelmet keltő magyarellenes politikai lépések ellen, és kifejezték összetartozásukat és szolidaritásukat. A nyilatkozatban leszögezték: az autonómia szükségességének egységes kinyilatkoztatásán túl a megvalósítás részleteiről nem kívánnak egymással vitát folytatni a 2016-os választási év kampányaiban.
    "Mindennek ellenére, úgy tűnik, van, akiknek semmi sem drága. Pártrendezvénnyé silányítva a székely szabadság napját nem csak a székely vértanúk emlékét gyalázták meg, de az autonómia ügyét is kompromittálták" - fogalmazott az MPP közleménye.
    A párt ugyanakkor megköszönte mindazoknak a jóhiszemű résztvevőknek a fáradságát, akik személyes jelenlétükkel is fontosnak tartották kifejezni az autonómia iránti elkötelezettségüket. "A csőcselékként viselkedő bérfütyülőkkel szemben az ő magatartásuk a példaértékű!" - áll a Magyar Polgári Párt pénteki közleményében.
    A marosvásárhelyi székely vértanúk emlékművénél tartott csütörtök délutáni megmozduláson Biró Zsoltot a rendezvényről intézményesen távol maradó Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szövetségeseként fütyülték ki. A politikus a megírt beszédét félretéve kijelentette: "Ha a székely autonómiát a megosztás eszközévé tesszük, akkor az autonómia ügye biztos vesztésre van ítélve."