Tivadar napja van. | 2024.04.20

Kavakosz, Goode, Mork és Järvi a Budapesti Fesztiválzenekar 2016/17-es évadában

2016-03-10 17:33:00

 Leonidasz Kavakosz hegedű-, Richard Goode zongora- és Truls Mork gordonkaművész, valamint Paavo Järvi karmester is fellép a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) következő évadában - hangzott el az együttes budapesti évadbejelentő sajtótájékoztatóján csütörtökön.

    Fischer Iván zeneigazgató kérdésre válaszolva elmondta: bíznak abban, hogy március végéig sikerül megállapodni a Fővárosi Önkormányzattal a Fesztiválzenekar idei támogatásáról. A zeneigazgató ezzel arra utalt, hogy Budapest február 17-én elfogadott költségvetésében nem szerepelt a Budapesti Fesztiválzenekar támogatása.
    Hoppál Péter kulturális államtitkár elmondta: a zenekar idén 1 milliárd 150 millió forint állami támogatásban részesül, ami óriási előrelépés a 2010-es 320 millió forinthoz képest. Hozzátette: bízik abban, hogy hamarosan létrejön a főváros és a zenekar közötti megállapodás is. Hoppál Péter kitért arra is: a kormány nagyra értékeli, hogy a Fesztiválzenekar a magas művészetet a saját törzsközönségén kívül olyanokkal is megosztja, akiknek nem lenne módjuk azzal találkozni.
    Erdődy Orsolya, a BFZ igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta: az együttes állami szubvenciójának mértéke 2014-ben 1 milliárd 150 millió forint volt, ez 2015-ben 100 millió forinttal csökkent, idén pedig visszaállt a 2014-es szintre.
    Fischer Iván zeneigazgató a következő évad programjai közül kiemelte többek között az ezúttal a francia kultúrát középpontba állító szeptemberi Bridging Europe - Európai Hidak fesztivált, valamint a FIÚK (Fischer Iván Új Karmestereket mutat be) elnevezésű koncertfüzért, amelyben három fiatal karmestertehetség, Dubóczky Gergely, az ausztrál Vladimir Fanshil és a francia Victor Aviat kap lehetőséget a bemutatkozásra.
    Stefan Englert ügyvezető igazgató elmondta, hogy folytatódnak a zenekar barokk és kortárs koncertjei, a Müpával közösen pedig a Bridging Europe mellett újra megrendezik a zenei maratont is, melynek ezúttal Johannes Brahms áll majd a fókuszában.
    A 2016/17-es évadban Budapestre érkezik Ilan Volkov, aki misszióként tekint a feledésbe merülő zeneszerzők műveinek újjáélesztésére, a horvát Radovan Vlatkovic, aki a világ egyik legkülönlegesebb kürtművésze, a szintén horvát fiatal zongoraművész, Dejan Lazic, aki korábban a londoni Promson is muzsikált már a BFZ-vel, és Budapesten is igen pozitív meglepetést okozott Schiff András beugrójaként, valamint az egyedi hangú francia csellóművész, Sonia Wieder-Atherton is.
    A Titokkoncertek helyett ezúttal karácsonyi koncerteket szerveznek Takács-Nagy Gábor vezényletével a Zeneakadémián.
    A zenekarra a következő szezonban is mozgalmas turnéidőszak vár, melyből kiemelkedik a San Sebastián-i Fesztivál, ahol rezidens zenekarként lép fel a BFZ, egy távol-keleti turné Kínában és Koreában, valamint egy nagy amerikai út New York-i, chicagói és bostoni hangversenyekkel.
    Erdődy Orsolya az együttes folytatódó ifjúsági és közösségi programjairól szólva kiemelte, hogy idén kilenc megye 15 településének 500 hátrányos helyzetű fiatalja vehet részt a nyáron a Hősök terén tartandó TérTáncKoncerten, amelyre már meg is kezdték a felkészülést.
    A BFZ közösségi programjainak egyik partnere a Baranya megyei Cserdi, melynek polgármestere, Bogdán László a sajtótájékoztatón két hegedűt vehetett át a Fesztiválzenekar németországi baráti köre jóvoltából a településen élő gyerekek részére. Bogdán László úgy fogalmazott: az igazi művészet havi 50 ezer forintból megélni. A polgármester átadott Fischer Ivánnak egy, a zenekar emblémájával díszített téglát, és azt mondta: legyen ez egy közös ház alapköve.
    Fischer Iván úgy fogalmazott: a BFZ-t az különbözteti meg a világ összes többi zenekarától, hogy évtizedek óta "leírhatatlan meggyőződéssel" próbálják megosztani a zenét minél több emberrel néhány ezres alapközönségükön kívül is: erről szólnak a kakaókoncertek, a gimnazistáknak kiírt filmpályázat, a babzsákos koncertek és megannyi más közösségi eseményük, programjuk.
    A Fesztiválzenekar a bérletárusítást március 18-án indítja.