Auguszta napja van. | 2024.03.29

Fidesz: egészségügyi vészhelyzet a Gyurcsány-korszakban volt

2016-03-10 16:02:12

A Fidesz szerint a Gyurcsány-korszakban volt egészségügyi vészhelyzet, amikor 600 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, a kórházakat eladósították, bezárták vagy leamortizálták, a betegekkel vizitdíjat és kórházi díjat akartak fizettetni, egészségügyi dolgozók ezreit tették az utcára és több száz települést hagytak háziorvos nélkül.

    A kormánypárt az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében a Demokratikus Koalíció egészségügyi szakpolitikusának sajtótájékoztatójára reagált, amelyen László Imre arról beszélt, hogy Magyarországon nem migrációs, hanem egészségügyi vészhelyzetet kellett volna kihirdetni, mert az alapellátásban folyamatosan emelkedik a tartósan betöltetlen praxisok száma.

    A Fidesz azt írta, hogy a polgári kormány 2010 óta juttatja vissza a pénzt az ágazatba, ma fejlesztés és béremelés van az egészségügyben. Hangsúlyozták, hogy 500 milliárdos egészségügyi fejlesztést hajtanak végre, országszerte megújulnak a kórházak és a rendelők, csökkentik a kórházak adósságát, emelték az egészségügyi dolgozók bérét, magasabb bért és ösztöndíjakat biztosítanak a fiatal orvosoknak.
    Hozzátették, hogy idén is jelentős pénzügyi támogatással - háziorvosonként 6-10 millió forinttal - ösztönzik a tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok betöltését, illetve akár 4 millió forinttal a praxisvásárlást.