Auguszta napja van. | 2024.03.29

Brüsszel megemelte a krízishelyzetben lévő országoknak adható támogatás keretösszegét

2016-03-10 13:51:19

 Az Európai Bizottság 275,5 millió euróval (mintegy 85,5 milliárd forinttal) megemelte csütörtökön a migrációs válság miatt krízishelyzetbe került európai uniós tagállamokat támogató pénzügyi segélyalapok keretét.

    A brüsszeli testület az idei uniós költségvetésben rendelkezésre álló, de még le nem kötött pénzekkel növelte meg az úgynevezett menekültügyi, migrációs és integrációs alap, valamint a belbiztonsági alap keretösszegét.
    A bizottság tudatta, hogy a keret kibővítése az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőinek februári döntéséhez illeszkedik, amely szerint minden lehetséges uniós és tagállami szintű eszközt fel kell használni a Görögországban és a Nyugat-Balkán országaiban kialakult kritikus humanitárius helyzet enyhítése érdekében.
    A döntés értelmében a 2016-ra előirányzott 188,98 millió eurós költségvetési kereten felül a menekültügyi, migrációs és integrációs alap 193,5 millió, a belbiztonsági alap pedig 82 millió eurós többlettámogatáshoz jut a migrációs válság miatt szükséghelyzetbe jutott uniós tagállamok támogatására.