Auguszta napja van. | 2024.03.29

Kiszorítják a külföldi vállalatokat az internetes információ- és kiadványterjesztés kínai piacáról

2016-03-10 10:30:00

 

Kínában az ország "ideológiai és kulturális biztonságát" szem előtt tartva kitiltják az internetes kiadvány- és információterjesztés világából a külföldieket, illetve csakis kínai partnerrel, kizárólag engedéllyel vehetnek részt e piacon.

 

    A frissen bejelentett döntés a kommentátorok értelmezése szerint megerősíti azokat a korábban felröppent híreket, hogy a szöveg, zene, fénykép, játék és animáció külföldi terjesztői feketelistára kerülnek a világ legnagyobb internetpiacán.
    A Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság, valamint a Kereskedelmi Minisztérium által kiadott dokumentum szerint a csütörtöktől hatályos döntés érinti az internetes könyv- és újságkiadást, illetve -terjesztést, valamint a többi digitális és audiovizuális terméket.
    Az érintett kínai-külföldi vegyesvállalatoknak - ha publikálni szándékoznak - előzetesen engedélyt kell szerezniük a kiadóhivatalokat, az írott, valamint az elektronikus sajtót és a filmipart felügyelő állami hivataltól (SAPPRFT).
    Azt is előírták, hogy a szolgáltatóknak Kínán belül kell elhelyezniük szervereiket, adattároló berendezéseiket. Ezen kívül az érintett szolgáltatóknak legalább nyolc főállású szerkesztőt kell alkalmazniuk, akiknek a tartalom színvonalán kell őrködniük.
    A Global Times című angol nyelvű napilap csütörtöki összeállítása szerint egyes külföldi vállalatok attól tartanak, hogy érdeksérelem éri őket. A szabályozás nem részletezi, hogy mely külföldi cégekre vonatkozik, de a Reuters hírügynökség szerint valószínűleg köztük vannak olyan cégek online zene-, video- és könyváruházai, mint az Apple Inc.
    A lap ugyanakkor megszólaltatja egy kommunikációs egyetem dékánját is, aki szerint szükséges lépésről van szó "az ország információs biztonságának védelme" érdekében, és szó sincs arról, hogy a külföldi vállalkozásokat kívánják elnyomni. A "jó tartalomnak" továbbra is helye lesz a kínai piacon a vegyesvállalatok révén - jegyezte meg Luo Ping.
    Vang Szi-hszin médiajogász úgy nyilatkozott, hogy az intézkedés segít megvédeni a helyi kultúrát a külföldi kultúra hatásaitól. Vang szerint a szerverek és adattárolók helyhez kötése pedig egyebek közt a felhasználók személyes adatainak, illetve kínai gazdaságot érintő információknak a védelmét szolgálja.