Gedeon napja van. | 2024.03.28

Osztrák miniszter szerint zárva marad a balkáni migrációs útvonal, Merkel szerint ez nem megoldás

2016-03-10 08:59:49

A balkáni migrációs útvonal tartósan zárva marad - jelentette ki Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter csütörtökön a Die Welt című német lapnak. Angela Merkel német kancellár egy rádiónyilatkozatban úgy vélte, ez nem megoldás, és ismét bírálta Ausztriát.
A balkáni migrációs útvonal nem nyílhat meg újra, a menekültek "ellenőrizetlen tömeges beáramlását a múlt részévé kell tenni" - hangsúlyozta Johanna Mikl-Leitner a Die Welt hírportáljának adott nyilatkozatában.
    Úgy vélte, hogy az útvonal lezárásáról a "józan ész szövetsége" gondoskodott. E szövetség tagjait szerinte az a kívánság egyesíti, hogy "legyen végre rend a menekültkáosz helyett Európában". 
    A jobboldali Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa szerint világosan jelezni kell a migránsoknak, hogy nem érdemes saját szakállukra nekivágniuk Európának. Amennyiben az Európai Unió "következetesen jelzi, hogy nincs többé ellenőrizetlen tömeges beáramlás Közép-Európába, akkor a Törökországra és Görögországra nehezedő migrációs nyomás is csökken majd" - fejtette ki.
    Ez az egyetlen megoldás, minden más azzal jár, hogy még több ember érkezik. A "hamis remények" táplálásának folytatása csak arra lenne jó, hogy továbbra is ezrek induljanak útnak "azzal az elvárással, hogy kiválaszthatják maguknak a gazdaságilag legvonzóbb országot" - mondta Johanna Mikl-Leitner.
    Egyesek szerint a német kormány titokban örül annak, hogy az osztrák kormány gondoskodott a balkáni migrációs útvonal lezárásáról. Angela Merkel kancellár szerint ez tévedés.
    "Nem vagyok hálás Ausztriának" - mondta a kormányfő kedden a Südwestrundfunk (SWR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaság rádiójának adott interjúban. "Nem találom szerencsésnek az egyoldalú intézkedéseket" - tette hozzá.
    A kancellár egy szerdán késő este sugárzott másik rádióinterjúban ismét bírálta Ausztriát. A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati műsorszolgáltató társaságnak azt mondta, hogy nem megoldás határkerítésekkel lezárni a balkáni útvonalat.
    "Az a személyes véleményem, hogy Ausztria egyoldalú döntése, amelynek hatására a balkáni országok is döntéseket hoztak, azt eredményezi ugyan, hogy kevesebb menekült érkezik hozzánk, de a másik oldalon nagyon nehéz helyzetbe hozza Görögországot" - emelte ki Angela Merkel.
    Amennyiben nem sikerül megegyezni Törökországgal, vagy nem sikerül beindítani a menekültek uniós tagországok közötti elosztását, Görögország nem tudja tartósan viselni a terheket, vagyis "nem oldja meg a problémát, hogy valaki hoz egy döntést".
    "Olyan döntésre van szükség, amely mind a 28 országnak megfelel" - mondta a német kancellár.