Tivadar napja van. | 2024.04.20

Huszonöt évre monopolizálta egy norvég cég a horvátországi szeizmikus adatbázist

2016-03-09 18:37:52

Huszonöt évre monopolizálta egy norvég cég Horvátországban az olajipar számára végzett szeizmikus méréseket. A Spectrummal erről még 2013-ban kötött megállapodást Ivan Vrdoljak volt horvát gazdasági miniszter, a részleteire pedig azután derült fény, hogy a legfelsőbb bíróság a H-Alter hírportál kérésére feloldotta a szerződésre vonatkozó tikosítást - írta a Jutarnji List horvát napilap szerdán. 
Ivan Vrdoljak és David Rowland, a norvég Spectrum vállalat vezetője 2013 júliusában írt alá együttműködési szerződést új szeizmikus adatok begyűjtéséről, feldolgozásáról és értelmezéséről, továbbá a már meglévő adatok feldolgozásról és értelmezéséről, valamint azok értékesítéséről több ügyfél számára. Még aznap egy szerződésmelléklet is aláírásra került, amely pontosítja a kutatások területét, valamint a nyereségrészesedést. Egy hónappal később egy újabb szerződésmelléklet is született, amely szerint a norvég cég a szárazföldi kutatások korábbi adatait is birtokolhatja - írta a lap. 
    A kormány a szerződést és annak mellékleteit is titkosította, amit üzleti titokkal magyarázott. 
    Vrdoljak azt állította: a cég azért kapta meg a munkát, mert az összes érdeklődő közül a legkedvezőbb ajánlatot nyújtotta be, és a legjobb referenciákkal rendelkezett, valamint a közelben volt a vállalat egy hajója is, ezért gyorsan elkezdődhettek a kutatások. A volt tárcavezető akkor azzal érvelt, hogy a projekt nagy megtakarítást jelent a kormány számára, mert a cég saját maga finanszírozza a kutatásokat. 
    A Jutarnji szerint a nyilvánosságra hozott szerződésből viszont kiderül, hogy a Spectrum semmit sem csinál ingyen. A megállapodásban az áll, hogy a norvég vállalat 25 évig végezhet az Adrián és a szárazföldön szeizmikus kutatásokat olaj- és gázlelőhelyek után, és az első öt koncessziós jogdíj a céget illeti, majd az összes többin osztozik a cég és a minisztérium fele-fele arányban. A Spectrum továbbá a szerződés szerint az INA horvát olajipari vállalat elmúlt harminc évben végzett kutatásainak adatai felett is rendelkezik, amit 25 évig csak ő értékesíthet. A minisztériumnak nincs hozzáférése a kutatások eredményeihez, még le sem másolhatja ezeket. Mindez közbeszerzési pályázat nélkül - mutatott rá a lap.
    A pályázat nélkül odaítélt üzlet miatt két és fél évvel ezelőtt perrel fenyegetőzött az ION amerikai vállalat, amely maga is érdekelt volt a projektben. A cég úgy vélte: az üzlet megkötése közbeszerzési pályázat nélkül sértette az európai unió törvényeit és a szabadpiaci verseny elveit.