Gedeon napja van. | 2024.03.28

A KKM tisztázni akarja, miért nem engedték be a Jobbik alelnökét Romániába

2016-03-09 17:21:13

 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) lépéseket tett annak érdekében, hogy tisztázzák, miért nem engedték be Szávay Istvánt, a Jobbik alelnökét Romániába.

 

    A tárca szerdai, az MTI-hez is eljuttatott közleményében azt írták: miután a KKM tudomást szerzett Szávay István magyar országgyűlési képviselő három évre szóló kitiltásáról Romániából, a bukaresti magyar nagykövetség diplomáciai jegyzékben azonnali tájékoztatást kért a román külügyminisztériumtól. Felvették a kapcsolatot a román belügyminisztérium illetékes államtitkárságával is és találkozót kezdeményeztek az ügy részleteinek tisztázása érdekében.
    Szávay István szerdai közleményében azt írta, kedden Erdélybe utazott volna, hogy részt vegyen a székely szabadság napján, valamint sajtótájékoztatót és lakossági fogadóórát tartott volna Kolozsváron, Székelyudvarhelyen és Szatmárnémetiben is. Csaknem félórás várakoztatás után az ártándi román határállomáson közölték vele, nem mehet tovább, mert három évre kitiltottak az országból. A határőr arról tájékoztatta, hogy a kitiltásáról szóló döntés 2015. október 21. óta érvényes - írta.
    Két éve négy magyar állampolgárnak, köztük a Jobbik két országgyűlési képviselőjének, Szávay Istvánnak és Zagyva György Gyulának tiltották meg, hogy belépjen Romániába egy évig. Akkor Monica Dajbog, a román belügyminisztérium szóvivője azt mondta, a négy magyar állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy szélsőségesen nacionalista tevékenységet folytató szervezetek tagjai, amelyek Románia nemzetbiztonságát és közrendjét veszélyeztetik.