Gedeon napja van. | 2024.03.28

Használt vasúti kocsikkal bővítette járműparkját a GYSEV Zrt.

2016-03-09 15:36:47

 

Huszonhat használt InterCity kocsit vásárolt a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV Zrt.) az Osztrák Szövetségi Vasúttársaságtól (ÖBB), a kocsik átfestés és felújítás után, várhatóan az idén nyáron állnak forgalomba - tájékoztatta a GYSEV Zrt. szerdán közleményben az MTI-t.

 

    Rázó László, a cég szóvivője az MTI kérdésére elmondta, hogy a kocsikat összesen 3 milliárd 68 millió forintért vásárolták meg.
    A közlemény szerint a kocsik a Sopron-Budapest és a Szombathely-Budapest vonalon fognak közlekedni.
    Az osztrák gyártású 21-90-es típusú kocsikat 2002 és 2009 között újította fel az ÖBB. A fülkés kialakítású kocsikban 66 ülőhely van, a járművek klimatizáltak, zárt rendszerű mellékhelyiséggel rendelkeznek. Típusengedélyük óránkénti 200 kilométeres maximális sebességre szól. 
    A következő időszakban a járműveket kívül-belül a GYSEV Zrt. arculati tervei alapján átfestik, az üléseket újrakárpitozzák. Nyolc kocsit úgynevezett A-B kocsivá alakítanak át, amelyekben a 11 fülkéből öt első osztályú lesz.  
    Minden kocsiban biztosít a vasúttársaság ingyenes wifi-szolgáltatást, a fülkékben pedig lesz mobiltelefonok és laptopok töltésére alkalmas konnektor.
    A közlemény idézi Kövesdi Szilárdot, a GYSEV Zrt. vezérigazgatóját, aki hangsúlyozta, hogy a kocsik kiváló műszaki állapotban vannak.
    A Sopron és Budapest között jelenleg közlekedő InterCity kocsik az óránkénti 140 kilométeres sebességre alkalmasak. A felújított kocsikkal közlekedő vonatok sebessége azonban már elérheti a Győr-Budapest vonalon a maximális, óránkénti 160 kilométeres sebességet, így a menetidő is csökkenhet Sopron és a főváros között.