Auguszta napja van. | 2024.03.29

NGM: a magyar gazdaság növekedése kimagasló

2016-03-09 07:30:28

A magyar gazdaság növekedése nemzetközi összehasonlításban is kimagasló - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

    Balogh László kifejtette, az egész évi 2,9 százalékos bővülés meghaladja az európai uniós tagországok átlagát, ami 1,6-1,8 százalék körül alakult.
    Hozzátette, a dinamikus növekedésnek sok összetevője van, elsősorban a beruházások és a fogyasztás húzta a gazdaságot, de hozzájárult a külkereskedelmi többlet is. Az államadósság GDP-hez viszonyított százalékos szintje még a korábbi számoknál is kedvezőbb, 75,3 százalék, ami azt jelenti, hogy a múlt évhez képest majdnem egy teljes százalékponttal sikerült csökkenteni az államadósságot - mondta.
    A gazdaság jó teljesítményéhez hozzájárult még az ipar 7,2 százalékos növekedése, ezen belül is a járműgyártás, a kiskereskedelem 4,7 százalékos bővülése, valamint a turizmus - fejtette ki.
    Balogh László megjegyezte, a mezőgazdaság mutatói - a szélsőséges, száraz időjárás okozta terméskiesés miatt - kevésbé alakultak jól, így 12 százalékkal csökkent a mezőgazdaság hozzáadott értéke.