Emma napja van. | 2024.04.19

Jegybanki kormányzó: készen kell állni a City kisegítésére Brexit esetén

2016-03-08 15:04:00

A Bank of England kormányzója szerint a brit jegybanknak készenlétben kell tartania olyan védőmechanizmusokat, amelyek a londoni City pénzügyi szektorát segítenék, ha Nagy-Britannia esetleges távozása az Európai Unióból ezt szükségessé tenné.

    Mark Carney, aki kedden a brit alsóház költségvetési bizottságának meghallgatásán vett részt, kijelentette: Londonban működik az EU, sőt valószínűleg a világ legnagyobb és legösszetettebb pénzügyi szolgáltatási szektora, amelynek összesített eszközértéke megközelíti az éves brit hazai össztermék (GDP) tízszeresét.
    Carney szerint ebben a helyzetben rendkívül fontos, hogy a Bank of England "pótlólagos intézkedéseket" készítsen elő szükség esetére.
    A brit jegybank előzőleg bejelentette, hogy a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás időpontja körül három soron kívüli indexált hosszú távú repoműveletet indít a kereskedelmi bankok számára, felső limit nélkül. A Bank of England nem titkolta, hogy ez a korlátlan likviditásinjekció-ajánlat arra az esetre szolgál, ha a referendumon a kilépést pártolók kerülnek többségbe, és az ezt követő esetleges piaci sokk likviditásszűkét okozna a bankrendszerben.
    A brit jegybank nem először alkalmaz ilyen intézkedést. Legutóbb a 2014 szeptemberében tartott skóciai függetlenségi népszavazás előtt hirdetett hasonló likviditáspótló repoműveleteket, arra az esetre, ha a skót választók Skócia elszakadása mellett döntöttek volna, és ezt tőkekivonás követte volna a skót bankokból.
    A referendumon végül a Skócia elszakadását ellenzők kerültek többségbe.
    A keddi alsóházi meghallgatáson a Bank of England kormányzója többször is hangsúlyozta, hogy a jegybank - a tőle megkövetelt politikai függetlenség alapján - nem tesz semmiféle olyan nyilatkozatot, amely bármilyen módon ajánlásként lenne értelmezhető a brit EU-tagságról kiírt népszavazás kívánatos eredményére.
    A bizottság több konzervatív párti tagja azonban a brit EU-tagság fenntartása melletti érvelésnek nevezte a kormányzó által a testületnek a meghallgatás előtt küldött levél néhány kitételét. Egyes bizottsági tagok részrehajlónak minősítették a levélnek azt a megállapítását, amely szerint erősíti a brit gazdaság dinamizmusát - így gyorsítja a gazdasági növekedést és emeli az életszínvonalat is - az a tény, hogy Nagy-Britannia az EU tagjaként részese az unió egységes belső piacának.
    A brit EU-tagság gazdasági előnyeit független pénzügyi elemzőházak is hangsúlyozzák.
    Az Oxford Economics, a Oxfordi Egyetem mellett működő gazdasági kutatóműhely épp kedden ismertetett legújabb tanulmányában közölte: az általa alkalmazott számítási modell alapján, ha a júniusi népszavazáson a brit EU-tagság feladását pártolók győznének, az már 2018 második negyedéig 1,3 százalékpontnyi halmozott GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaságban az alapeseti előrejelzésekhez képest.
    Az Oxford Economics számításai szerint a jelenlegi határidős piaci árazásokból következtethetően a font rövid távon hozzávetőleg 15 százalékkal gyengülne egy ilyen népszavazási eredmény után, és a tőzsdei részvényárfolyamok is meredeken zuhannának az idei év második felében.
    Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőház, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) központi előrejelzési forgatókönyve szerint a brit gazdaság növekedése máris folyamatosan lassul: a ház az idén 2 százalékos, jövőre 1,7 százalékos növekedést vár Nagy-Britanniában.
    A CEBR elemzői szerint ugyanakkor ezeket az előrejelzéseket is lefelé ható kockázatokkal terheli a Brexit lehetősége, mivel kétségtelen, hogy Nagy-Britannia kilépése az EU-ból legalábbis rövid távon komoly zűrzavarral járna.
    Brexit esetén a CEBR is a font további meredek gyengülésére számít, és valószínűsíti azt is, hogy a brit EU-tagság megszűnése negatív hatással lenne a működőtőke-beáramlásra és a külföldi befektetői keresletre a brit ingatlanpiacon.
    A Standard & Poor's nemzetközi hitelminősítő a minap megerősítette ugyan Nagy-Britannia lehetséges legjobb, "AAA/A-1 plusz" államadós-besorolását, de érvényben hagyta a leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást is a brit osztályzaton, arra a véleményére hivatkozva, hogy a brit EU-tagság sorsáról kiírt népszavazás kockázatot jelent a brit pénzügyi szolgáltatási szektorra, a brit exportra és általánosságban a brit gazdaságra.
    A Standard & Poor's közölte, hogy nagy valószínűséggel leminősítené a brit államadós-osztályzatot, ha a referendum eredményeként Nagy-Britannia távozik a brit áru- és szolgáltatás-export 45 százalékát felvevő Európai Unióból.