Andrea napja van. | 2024.04.18

Fitch: jelentősen romlott a világgazdasági környezet, de recesszió nem várható

2016-03-07 19:12:00

Jelentősen romlott az elmúlt negyedévben a világgazdaság növekedési környezete, elsősorban a kínai gazdaság lassulása és a feltörekvő térséget ért negatív olajpiaci ársokk miatt, de globális recesszió nem várható - áll a Fitch Ratings hétfőn Londonban ismertetett, felülvizsgált negyedéves világgazdasági prognózisában.

    A nemzetközi hitelminősítő közölte, hogy az általa alkalmazott "Fitch 20" előrejelzési modell - amely a világ húsz legnagyobb feltörekvő, illetve fejlett ipari gazdaságának súlyozott növekedési átlagára szóló becslést vetíti ki a világgazdaság egészére - az ipari térségben 1,7 százalékos, a felzárkózó gazdaságokban 4 százalékos idei egész évi növekedést valószínűsít. A felzárkózó régióban ez lenne a leglassabb éves növekedési ütem 2001 óta, a 2009-es globális pénzügyi válság időszakától eltekintve - hangsúlyozzák a Fitch Ratings londoni elemzői. 
    Ráadásul ezek érdemben rontott várakozások: a Fitch előző, decemberben ismertetett globális előrejelzésében e két térségre még 2,1, illetve 4,4 százalékos átlagos növekedés szerepelt 2016-ra.
    A "Fitch 20" számítási modell alapján a hitelminősítő az idei évre 2,5 százalékos világgazdasági növekedést vár, 0,4 százalékponttal lassabbat a decemberi prognózisnál.
    A cég hangsúlyozza, hogy a globális feltörekvő térség ma már a világgazdaság összteljesítményének 40 százalékát adja, szemben az 1990-es évek végén mért 20 százalékkal, és ezért az e régiót érő sokkok világgazdasági kockázata is arányosan nőtt.
    Vannak azonban kockázatenyhítő tényezők. Ezek közé tartozik, hogy a fejlett ipari térségben az olajárak zuhanása segíti a reáljövedelmek növekedését, és így a fogyasztási kiadásokat is. Mindemellett ha Kínának sikerül 6-7 százalékos éves növekedési ütemeket tartania, az is erőteljes hozzájárulás lenne a világgazdaság növekedéséhez - áll a Fitch hétfői londoni előrejelzésében.
    A hitelminősítő várakozása szerint a kínai hazai össztermék (GDP) az idén 6,2 százalékkal növekszik; ez 0,1 százalékponttal rontott prognózis a decemberi előrejelzéshez képest.
    A cég jövőre 6 százalékos növekedést vár a kínai gazdaságban.
    A Fitch Ratings hangsúlyozza, hogy Kína a 2010-2014-es időszakban 8,6 százalékos éves növekedési átlagot ért el.
    A cég a legnagyobb negatív korrekciót az orosz gazdaság teljesítményére adott előrejelzésében hajtotta végre, elsősorban a zuhanó olajárak miatt. Felülvizsgált hétfői prognózisában közölte, hogy 2016 egészére az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számol a decemberben jósolt 0,5 százalékos idei növekedés helyett. Ez azt jelenti, hogy Oroszország kétévi folyamatos recesszióban lesz, tavaly ugyanis 3,7 százalékkal esett az orosz hazai össztermék.
    Az utóbbi időben más nagy londoni házak is egyre komorabb előrejelzéseket adnak az orosz gazdaság teljesítményére a csökkenő olajárak miatt.
    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének iparági elemzői új, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy eddig az orosz hazai össztermék 0,5 százalékos idei visszaesésével számoltak, de ezt a várakozásukat 40 dolláros idei átlagos olajárat valószínűsítő becslésükre építették.     A cég nyersanyagpiaci stábjának új előrejelzése szerint azonban az irányadó Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2016-ban 31,25 dollár lesz, és a JP Morgan londoni elemzői emiatt most már szintén 1,5 százalékos orosz GDP-visszaesést várnak az idén.
    A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői ugyancsak jelentősen rontott prognózisukban közölték, hogy 2016-ra már 2,1 százalékos visszaeséssel számolnak az orosz gazdaságban, és jövőre is csak 0,9 százalékos növekedést várnak. A ház eddig az orosz hazai össztermék 0,8 százalékos idei csökkenését valószínűsítette, és 2017-re szóló előrejelzésében 1,7 százalékos növekedés szerepelt.
    A Morgan Stanley londoni elemzői a felülvizsgálat előzményeként jelentősen, 50 dollárról 35 dollárra csökkentették az orosz exportban meghatározó súlyú uráli nyersolajfajta idei hordónkénti átlagos árfolyamára adott prognózisukat. Számításaik szerint ez azt jelenti, hogy 2016-ban 63 milliárd dollárral, az éves orosz GDP-érték 5,8 százalékával zuhan az olaj- és a földgázexportból eredő bevétel.
    A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő a minap leminősítési felülvizsgálat alá vette Oroszország már most sem befektetési ajánlású, "Ba1" szintű államkötvény-besorolását, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy az olajpiaci árzuhanásból eredő szerkezeti sokk gyengíti az orosz gazdaságot és a közfinanszírozási helyzetet.