Emma napja van. | 2024.04.19

Németországban újabb felmérés jelzi Angela Merkel támogatottságának növekedését

2016-03-07 18:35:00

 Újabb felmérés jelzi Angela Merkel támogatottságának növekedését Németországban: a kancellár munkájával elégedettek aránya a februári 32 százalékról 37 százalékra emelkedett a YouGov közvélemény-kutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint.

    A kancellár munkájával elégedetlenek aránya 61 százalékról 57 százalékra csökkent. Legutóbb tavaly novemberben volt hasonló Angela Merkel választói megítélése, akkor az elégedettek aránya 36 százalék volt, az elégedetleneké pedig 57 százalék.
    A kancellár tevékenységének megítélése különösen a pártja, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) választóinak körében romlott az őszi-téli hónapokban. Március elejére viszont ismét többségbe kerültek a kancellár munkájával elégedett szavazók a CDU/CSU táborában, arányuk a februári 48 százalékról 54 százalékra emelkedett, míg az elégedetlenek aránya 49 százalékról 42 százalékra süllyedt.
    A német választók helyzetértékelése alapján Angela Merkelnek továbbra sincs alternatívája a kancellári pozícióban; a YouGov reprezentatív felmérése szerint egy politikus sincsen, akit a többség alkalmasnak tart az utódlásra. A legtöbben Frank-Walter Steinmeier külügyminiszterről, a CDU/CSU-val kormányzó szociáldemokrata párt (SPD) politikusáról tudják elképzelni, hogy megfelelő lehet a kormányfői munkára, de őt is csak a megkérdezettek 22 százaléka jelölte meg.
    Egy héttel korábban egy másik kutatóintézet, az Infratest-dimap is az Angela Merkel megítélésének jelentős mértékű javulásáról számolt be. Az intézet reprezentatív felmérése szerint a kancellár munkájával elégedettek aránya az egy hónappal korábbi 46 százalékról 54 százalékra emelkedett február végére.
    Ugyanakkor a németek 59 százaléka továbbra is elégedetlen Angela Merkel menekültpolitikájával, és az elégedettek aránya csupán 39 százalékos.
    A többség tehát elégedett a kancellárral, de menekültpolitikáját a többség elutasítja. Az intézet elemzői szerint a jelenség azzal magyarázható, hogy a menekültügy ugyan kiemelt téma a nyilvánosságban, de nem meghatározó a választók életében. Például a munkaerőpiaci helyzet vagy a gazdasági környezet alakulása legalább annyira fontos, mint a menekültválság kezelése.
     A YouGov felmérésében 1340 embert kérdeztek meg március 1-je és 4. között, az Infratest-dimap kutatásában pedig 1505 embert, február 26-án és 27-én.

 



Képújság
Sajómente Média Alapítvány
Legfrissebb híreink
17:19
- Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje
16:03
- A kazincbarcikai Városvédők megválasztásuk esetén eltörlik a magánszemélyek helyi adóit, 50 ezer forintot adnak Karácsonykor a nyugdíjasoknak és a gyermekét egyedül nevelő szülőknek
15:27
- NVI: eddig közel 400 ezer ajánlóívet igényeltek a jelöltek és jelölőszervezetek
14:48
- Magyar Ásványolaj Szövetség: a harmadik-negyedik helyen van a hazai dízel és benzin ára a környező országok között
14:06
- Mészáros Csoporté a Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházlánca, a Brendon Holding Kft.
13:03
- KSH: a benzin 3,2, a dízel 5 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál
12:12
- Megvesztegetett boncmesterek ellen emeltek vádat a fővárosban
11:05
- NAK: bővült a falugazdász-hálózat és a kamarai tagoknak nyújtott szolgáltatások köre
10:09
- Insura.hu: 5,9 százalékkal emelkedtek a casco díjak az első negyedévben
09:19
- Betörte a Trafik üvegét - keresik a miskolci rendőrök
MTI hírfelhasználó