Gedeon napja van. | 2024.03.28

EU-török csúcs - Cerar szükségesnek tartja a balkáni útvonal lezárását

2016-03-07 17:59:00

Elkerülhetetlen a balkáni útvonal lezárása az illegális migránsok előtt - mondta Miro Cerar szlovén miniszterelnök hétfőn Brüsszelben újságíróknak.
Hozzátette: ez feltétele annak, hogy a schengeni övezet fennmaradhasson. 
    Miro Cerar arról is beszélt, hogy amennyiben az Európai Unió vezetői meghoznak egy ilyen döntést, Szlovénia hajlandó Horvátországgal közös határáról eltávolítani azt a szögesdrótakadályt, amelyet még tavaly ősszel szerelt fel, hogy megakadályozza a kezelhetetlen bevándorlási hullámot. 
    "Schengent meg kell őrizni, az illegális migrációt pedig meg kell állítani" - hangsúlyozta. 
    A kormányfő szerint a szlovén kormány javaslata, hogy a görög-macedón határon szűrjék ki az illegális bevándorlókat - más kezdeményezéstől eltérően - működik.
    Mint mondta, a balkáni útvonalon fekvő országok közös álláspontot képviselnek abban, hogy a Nyugat-Európába tartó illegális bevándorlást meg kell szüntetni. 
    "Intenzív együttműködésre van szükség, továbbá segítenünk kell Macedóniának és Görögországnak" - húzta alá. Egyúttal reményét fejezte ki, hogy az illegális bevándorlás megállításával olyan országok is egyetértenek majd, amelyek eddig ellenezték, és itt elsősorban Németországot emelte ki.
    Cerar úgy véli, hogy ha le is zárják a balkáni migrációs útvonalat, továbbra is fennáll a lehetősége, hogy átengedjék azokat a menekülteket, akik valóban jogosultak a menedékre.
    Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint október közepe óta közel 478 ezer illegális bevándorlót regisztráltak. A horvát-szlovén határt csak ebben az évben valamivel több mint 99 ezer migráns lépte át.