Andrea napja van. | 2024.04.18

Az ukrán főkonzul felkereste az orosz fogságban éhségsztrájkoló pilótanőt

2016-03-07 17:30:00

 

A dél-oroszországi Rosztov-na-Donu városban működő ukrán főkonzul hétfőn felkereste a fogva tartott Nagyija Szavcsenko ukrán helikopterpilótát, aki "száraz" éhségsztrájkot folytat.

 

    Vitalij Moszkalenko főkonzul elmondta, hogy Szavcsenko nem hajlandó felhagyni a víz és a táplálék magához vételét egyaránt elutasító tiltakozásával. A pilótanő ügyvédje, Nyikolaj Polozov a Facebook közösségi portálon megerősítette a látogatás tényét, és azt írta, hogy Szavcsenkónál szívritmus- és hőháztartási zavarok léptek fel. A jogi képviselő szerint a fogoly megtagadta, hogy orosz orvosok teszteljék, vagy hogy "bármilyen orvosi manipulációt" hajtsanak végre rajta. Ukrán orvosokat viszont nem engednek be hozzá.
    Polozov szerint ukrán konzulok kedden is megpróbálnak találkozni Szavcsenkóval.
    Mark Fejgin ügyvéd a Twitter közösségi oldalon arról számolt be, hogy a pilótanőt felkereste a Rosztovi terület Társadalmi Megfigyelő Bizottságának (az őrizetesek emberi jogai betartásáért felelős testület) képviselője, aki megelégedését fejezte ki Szavcsenko állapotával kapcsolatban. A pilótanőnél járt egy meg nem nevezett pap is, aki arra kérte, hogy hagyjon fel az éhségsztrájkkal.
    Nagyija Szavcsenko azt követően kezdett "száraz" éhségsztrájkba, hogy csütörtökön nem engedték meg neki az ügyében folyó tárgyaláson az utolsó szó jogán történő felszólalást. A dél-oroszországi Donyeckben folyó tárgyalást a bíró váratlanul március 9-re napolta el.
    Szavcseko egyébként, akit 2014 nyara óta tartanak fogva Oroszországban, még 2015. december 17-én bejelentette, hogy az ellene folytatott eljárás befejezéséig éhségsztrájkot fog folytatni. 
    A 34 éves pilótanő főhadnagyi rangban az ukrán légierőnél teljesített szolgálatot. 2014-ben - a kelet-ukrajnai harcok kirobbanásakor - szabadságra ment, és belépett a kelet-ukrajnai szakadárok ellen harcoló Ajdar önkéntes alakulatba. Moszkva azzal vádolta meg, hogy köze van két, Luhanszk megyében aknatámadásban meghalt orosz tévés halálához, mert a tévések tartózkodási helyének koordinátáit megadva ő irányította rájuk a tüzet.
    Szavcsenko ugyanakkor kitart amellett, hogy a tévések halálakor ő már a luhanszki szakadárok fogságában volt.