Gedeon napja van. | 2024.03.28

Szijjártó: képmutatás jellemzi Európát

2016-03-07 12:38:08

 

Jelenleg képmutatás jellemzi Európát: azt nevezik szolidárisnak, ha egy ország fittyet hány a közös schengeni szabályokra, az európai biztonságra, valamint napi több ezer bevándorlót enged be a kontinensre, vagy szállít át szomszédos országokba - hangoztatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, egy más témájú fórumon.

    A tárcavezető abszurdnak tartja, hogy miközben egy repülőtéri ellenőrzés alkalmával még a fogpasztát is ki kell rakni átlátszó zacskóba, Európa külső határain naponta ezreket engednek be anélkül, hogy tudni lehetne, "kik ők, milyen céllal jönnek és mit hoznak".
    Szijjártó Péter szerint a szolidaritás többek között a közös szabályok betartását és a szomszédos országok folyamatosan növekvő terhelésének megakadályozását jelenti, ebben a tekintetben pedig Magyarország az egyik legszolidárisabb, mivel az országon keresztül egyetlen illegális bevándorló sem érkezik Ausztriába vagy Németországba.
    A külgazdasági és külügyminiszter a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által szervezett járműipari konferencián arra hívta fel a figyelmet, hogy amennyiben Európa a közeli jövőben nem tér vissza a schengeni szabályok tiszteletben tartásához, akkor "gyakorlatilag lefejezi a saját gazdaságát".
    Jelenleg a schengeni zóna létezése az európai gazdaság versenyképességének első számú biztosítéka, azonban több tagország is hónapok óta látványosan megszegi a szabályokat, közülük is kiemelkedő Görögország, amely ezresével szállítja a bevándorlókat. Legalább ekkora baj ugyanakkor, hogy egyes európai intézmények és politikusok dicsérik ezt a szabályszegést - hangsúlyozta a miniszter. Hozzátette: a schengeni zóna összeomlásának pedig az autóipar lenne az egyik legnagyobb vesztese.