Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 1. rész (napirend előtt: fizetések, klímaváltozás, vasárnapi boltzár, Klik)

2016-03-07 12:01:09

 

Az alacsony dolgozói fizetésekről, a klímaváltozásról, a vasárnapi boltzárral kapcsolatos népszavazási kezdeményezésről és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) működéséről, illetve oktatási kérdésekről volt szó napirend előtt hétfőn az Országgyűlésben.

    
    LMP: ne az állami vezetők, hanem a dolgozók bérét emeljék!

    Szél Bernadett (LMP) azt követelte, hogy ne az állami vezetőket stafírozza ki a kormány, hanem a dolgozók bérét emelje. Szerinte ha az állami vezetőkről van szó, a kormány hamar belátja, hogy bérfelzárkóztatásra van szükség, de ha a dolgozók magyar emberekről, akkor rögtön előjön a kis lépések politikájával. Ez a kétsebességes Magyarország - hangoztatta. Példaként a jegybank vezetőinek múlt héten megemelt milliós fizetését említette.
    Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci államtitkára a béremelést azzal indokolta, az állami vezetőknek versenyképes jövedelmet kell biztosítani.
    Szólt arról, hogy 2010 és 2015 között 10 százalékkal emelkedtek reálbérek, a minimálbér nettó és bruttó összege is jelentősen emelkedett. Hozzátette: az Eurostat adatai szerint 2004 óta a magyar átlagbér az uniós átlag 26 százalékáról 29 százalékára nőtt.

    KDNP: Magyarország is jelentős erőfeszítéseket tesz a klímaváltozás megállításáért
    
    Aradszki András (KDNP) a Nemzetközi Energia Ügynökség évente megjelenő kiadványának pénteki magyarországi bemutatója kapcsán beszélt arról, hogy a 2015-ös kiadvány középpontjában a klímaváltozás áll. Szerinte globális problémáról van szó, és Magyarország jelentős erőfeszítéseket tesz ennek megállításáért. Ugyanakkor az országok csak együtt teljesíthetik azt az ambiciózus vállalást, hogy 2050-re megszűnjön a klímát terhelő emberi tevékenység - mutatott rá.
    Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerint Magyarország jó úton halad a nemzetközi vállalások teljesítésében. A Magyarország számára meghatározó energiapolitikai igazodási pontok között említette az Európa 2020 stratégiát, a 2030-ig szóló uniós klíma- és energiapolitikai keretet, illetve az energiaunió politikai koncepcióját.    
    
    MSZP: jogtipró díj Orbán Viktornak
    
    Harangozó Tamás (MSZP) azt firtatta, mit tett a kormány, a rendőrség és az ügyészség amiatt, hogy február 23-án "bőrfejű verőlegények" "elfoglalták" a Nemzeti Választási Irodát (NVI) és akadályozták a szocialista Nyakó Istvánt, hogy jogszerűen benyújtsa népszavazási kezdeményezését a vasárnapi boltzár eltörlése ügyében. A magyar államot támadás érte és ők nézik tétlenül? - kérdezte.
    Az ellenzéki politikus szerint amíg a felelősöket nem büntetik meg, amíg Kubatov Gábor szerepét nem tisztázzák és nem távolítják el a Fidesz alelnöki posztjáról, addig teljesen jogosan gondolja az ország, Orbán Viktor személyes utasítására akadályozták meg a népszavazást.
    Ezt az utasítást pedig Kubatov Gábor a Fradi Security-hez köthető verőlegényekkel hajtatta végre; ez a látszat, és ezt eddig senki nem cáfolta - jelentette ki. Elmondta, csak azt követően lehet beszélni a népszavazási törvény módosításáról, hogy ha tisztázták az ügyet. Beszéde után "a jogtiprót díjat", egy fél bakancsot helyezett a miniszterelnök asztalára a parlamenti patkóban.
    Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor kezdeményezte a népszavazási törvény módosítását, és egyben felkérte a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnökét, hogy tegyen arra javaslatot.
    Rámutatott, hogy több, baloldalhoz köthető népszavazási kezdeményezést is hitelesített az elmúlt időszakban az NVB, de egyikhez sem sikerült összegyűjteni a szükséges aláírást. Az államtitkár szerint lehet, hogy ez a sikertelenség is ingerli baloldalt.
    Völner Pál szerint 2006-ban a szocialisták által vezényelt alakulatok állami erőszakkal, verőlegényekkel szétvertek legális demonstrációt. Akkor milyen eredményre vezettek a nyomozások? - firtatta.
    
    Jobbik: ellehetetlenítettek egy pedagógust
    
    Dúró Dóra (Jobbik) kifogásolta, hogy ellehetetlenítettek egy intézményvezető-helyettest, Ablonci Diánát, aki jelezte a tankerületnél, hogy úgy foglalkoztatnak megbízási szerződéssel pedagógusokat, hogy ők közben közalkalmazottként is a Kliknek dolgoznak. Jelezte, a Jobbik feljelentést tesz az ügyben.
    Az ellenzéki képviselő a Klik átszervezésével kapcsolatban érdeklődött, majd azt kérte, ha valóban fontos az oktatás, akkor a pénzt ne sajnálják ettől a területtől.
    Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatási államtitkára a konkrét ügyben vizsgálatot ígért.
    Elmondta, hogy a Klik átszervezése megkezdődött; először az adósságállománytól szabadítják meg, majd a köznevelési kerekasztalon kialakult javaslatnak megfelelően július 1-jétől új szervezeti formában működik.
        
    Fidesz: nem lehet a gyerekek mögé bújni
    
    Németh Szilárd (Fidesz) azt javasolta, Harangozó Tamásnak, hogy vigye el "a véres bakancsot", valószínűleg hiányzik egy 2006-os verőlegényük lábáról. Elmondta, a miniszterelnök és a kormánypárt is hitet tettek amellett, hogy a népszavazást legerősebb legitimációs forrásnak tartják.
    A kormánypárti politikus a múlt hét hétfői oktatási demonstráció kapcsán beszélt arról is, hogy a felnőttek nem használhatják a eszközként a gyereket. Közölte, a politikának nincs helye az iskolában, a felnőttek nem bújhatnak a gyáván a gyerekek háta mögé konfliktusaikban.
    Soltész Miklós, az Emmi társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár az oktatás területén megtett kormányzati intézkedéseket vette számban, például a pedagógusbéremelést, az iskolák felújítását, az ingyenes étkeztetés biztosítását. Szerinte ezeket az eredményeket akarják a baloldalon elvitatni.