Andrea napja van. | 2024.04.18

KSH: 0,2 százalékkal csökkent az ipari termelés januárban

2016-03-07 09:11:14

 

Januárban az ipari termelés volumene 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn.

    Januárban a munkanaphatástól megtisztított index 2,2 százalékos éves növekedést mutatott. Az előző hónaphoz viszonyítva 0,1 százalékkal csökkent az ipar kibocsátása a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított adatok szerint.
    Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: az ipari termelés lassulása annak következménye, hogy néhány nagy járműgyártó vállalkozás karácsonyi ünnepek körüli szünete hosszabb lett az előző évinél, és átnyúlt az idei évre. Így a járműgyártásban a szokásos kétszámjegyű növekedés helyett kisebb csökkenés volt. Ez a magyarországi beszállítókat is érintette - tette hozzá.
    A termeléskiesés nemcsak az exportban, hanem a belföldi értékesítésben is megmutatkozott, mindennek a járműgyártás ipari termelésen belül képviselt jelentős súlya miatt van akkora hatása - mondta.
    Kiemelte: a növekedési ütem hasonló mértékű megtorpanására legutóbb 2014 októberében volt példa, akkor is a járműgyártással összefüggésben.
    Az ipari termelés 2015-ben minden hónapban nőtt, a nyers és a munkanappal kiigazított adatok szerint egyaránt. Tavaly decemberben az ipari termelés volumene 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, 2015-ben a termelés 7,5 százalékkal volt magasabb, mint 2014-ben.
    Az ipari termelés januári adatának második becslését március 11-én teszi közzé a KSH.