Emma napja van. | 2024.04.19

Fidesz: migránspártiak támadták meg a népszavazást

2016-03-04 12:14:24

 

A Fidesz értékelése szerint migránspártiak támadták meg a kormány kötelező betelepítési kvótáról szóló népszavazási kezdeményezését a Kúriánál.

 

    Halász János, a kormánypárti frakció szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: akik megtámadták a Nemzeti Választási Bizottság kérdést hitelesítő döntését, azok korábban álproblémaként hivatkoztak a bevándorlásra, elutasították a határzár kiépítését és az eljárások szigorítását, s migránsok betelepítéséről, integrációs politikáról beszélnek.
    Ha rajtuk múlna, Magyarországon akár egy szegednyi migráns is élne már, akik a nyílt utcán zaklatnák a nőket, Budapest olyan lenne, mint Köln és drasztikusan nőne a bűncselekmények száma - sorolta a fideszes politikus, aki azt hangoztatta: "mi ebből nem kérünk, mi a népszavazást támogatjuk". Hozzátette: támogatják a kormány szándékát, hogy minden eszközzel megóvja Magyarországot a migránsáradattól.
    Halász János az országos referendumot úgy jellemezte: a legerősebb demokratikus eszközzel szeretnék kikérni az emberek véleményét a kötelező betelepítési kvótáról.
    Arra a kérdésre, hogy mikor lehet népszavazás, azt felelte, az eljárási szabályok alapján legkorábban nyáron vagy ősz elején írható ki.
    Megkérdezték a magáncsődről is, amire válaszul Halász János elmondta, hogy a határidőt szeptember 30-ig tervezik meghosszabbítani annak érdekében, hogy minél többen élni tudjanak vele. Az erről szóló önálló képviselői indítvány rövidesen a parlament elé kerül.
    A jegybanki pénzek státuszáról úgy nyilatkozott, maga is megszavazta a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvénymódosítást, s amennyiben az az Alkotmánybírósághoz kerül a jogszabály, megvárják az eljárás eredményét.
    A szóvivő reagált arra is, hogy különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt vádat emeltek Simon Gábor volt szocialista országgyűlési képviselő ellen. Úgy értékelt: ebből is látszik, hogy az ellenzék tele van korrupciós ügyekkel. Simon Gábornál 267 millió forintot találtak, jó lenne, ha kiderülne már végre, hogy ebből a pénzből mennyi volt az MSZP-é - jegyezte meg.
    Ugyancsak kérdésre azt is megerősítette: a Fidesz indít egyéni jelöltet a dunaújvárosi egyéni önkormányzati képviselőválasztáson, amelyet Gál Roland lemondása miatt tartanak június 5-én.