Gedeon napja van. | 2024.03.28

Átadták a német-magyar kamara 2016. évi szakképzési díjait

2016-03-03 19:35:45

 

Átadták a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) 2016. évi szakképzési díjait csütörtökön Budapesten.

 

    Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, a díj fővédnöke az átadáson hangsúlyozta, olyan szakképzési rendszert kell kialakítani Magyarországon, amely a gazdaság igényeinek megfelelő, a munkavállalóknak pedig elhelyezkedési lehetőséget adó szakoktatást valósít meg.
    A tárcavezető beszédében úgy fogalmazott, 2015 a szakképzés éve volt Magyarországon, a szakképző intézmények tárca általi átvétele mérföldkőnek számított a rendszer átalakításában. 
    Varga Mihály szerint a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara és a magyarországi német nagyvállalatok szerepvállalása a szakképzésben egyértelmű üzenetet hordoz, azt mutatja, hogy érdekeltek az együttműködésben, részesei kívánnak lenni a magyar szakképzés fejlesztésének.
    A nemzetgazdasági miniszter beszélt arról, hogy a kormány erősíti a gazdaság és az oktatás együttműködését, a szakképzési rendszer átalakítása során a duális képzést erősítik. Jelenleg Magyarországon több mint 200 ezer diák tanul a nappali rendszerű szakiskolai oktatásban, a felnőttoktatás keretében pedig mintegy 15 ezren kapcsolódtak be a szakképzésbe 2015 szeptemberétől, 2016-ban további, több mint 5000 hallgató kezdte meg tanulmányait a felnőttoktatás keresztféléves képzésein. 
    A szakképző iskolák átvételével a szakképzési intézményfejlesztés nem áll meg - jelentette ki a miniszter -, szeptembertől a szakképzési centrumok képzési és szolgáltató központokká válnak, ahol új lehetőségek nyílnak a szakmai tudás elsajátítása mellett az idegen nyelvi és az informatikai tudás bővítésére is. 
    Dale A. Martin, a DUIHK elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a magas szintű szakképzés, a jól képzett munkaerő elengedhetetlen a versenyképességhez. 
    Az idén harmadik alkalommal átadott díjjal a német-magyar kamara azoknak a tevékenységét ismeri el, akik Magyarországon a korszerű szakképzésért küzdenek - fogalmazott a DUIHK elnöke.
    Jakabucz Ildikó, a DUIHK szakképzésért felelős alelnöke hangsúlyozta, hogy a nemzetközi vállalatok a befektetési helyszín mérlegelésekor elsők között vizsgálják a szakemberek tudását. Hozzátette, hogy a német anyavállalatoknál felhalmozódott duális szakképzés tapasztalatait a magyarországi érdekeltségek, kamarák közreműködésével hasznosítani kívánják. 
    Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke kiemelte: a német kamarával szövetségben vannak a szakképzés területén, arra biztatta az alapítót, hogy szélesítsék ki a díjat a felsőoktatásra is.
    Az MKIK elnöke emlékeztetett, hogy 2018-ban a kormánnyal közösen Magyarországon rendezi meg a kamara a térségben a rendszerváltó országok között elsőként az európai szakemberek versenyét.        
    Innováció kategóriában szakképzési díjban részesült a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. a játékokkal és élményekkel a műszaki-természettudományos pályaorientációért pályázata.
    Kooperáció kategóriában szakképzési díjat nyert a győri Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter a kézben tartjuk a jövőt pályázatával.
    Motiváció kategóriában szakképzési díjat kapott a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. a pályaorientációs nyílt nap a gépipari szakmák és a duális képzés népszerűsítéséért.
    Különdíjat kapott a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara önismereti tréning, mint a szakképzésbe irányítás kiemelt eszköze pályázata.
    A díjjal a DUIHK ösztönözni kívánja a vállalkozásokat, hogy vállaljanak nagyobb szerepet a magyarországi gyakorlatorientált duális szakképzési rendszerben. 
    A mostani pályázaton harmincan indultak a díjért, közülük tizenöt pályaművet jelöltek díjra.