Auguszta napja van. | 2024.03.29

Bartók-fesztivál kezdődött Brüsszelben

2016-03-03 18:20:05

 

Kortárs magyar művészek grafikáiból Bartók Béla emlékére rendezett kiállítással és Hauser Adrienne-nek a zeneszerző műveiből válogatott zongoraestjével kezdődött meg csütörtök este a Brüsszeli Bartók Fesztivál.

 

    A három héten át tartó rendezvénysorozatot a Balassi Intézet, valamint a brüsszeli és a budapesti Bartók Archívumok közösen szervezik, és az intézet koncerttermében, valamint számos brüsszeli külső helyszínen kínál sokszínű programot a zenekedvelőknek.
    A második alkalommal szervezett Brüsszeli Bartók Fesztivált Charlotte Messiaen karvezető, a belga Kodály Egyesület alapítója és volt elnöke nyitotta meg. A Brüsszeli Bartók Fesztiválok célja, hogy minél több oldaláról ismertessék meg a Belgiumban élőkkel Bartók páratlan művészetét és bemutassák, hogyan hatott munkássága más művészeti ágakra, mint például az irodalomra vagy a képzőművészetekre. 
    A zeneszerző születésének 135. évfordulója alkalmából Kodály és Bartók, oly közeli és oly különböző címmel kétnapos konferenciát tartanak március 11-12-én a Belga Királyi Könyvtárban, ahol koncertet ad Duleba Lívia fuvolaművész és Kiss Péter zongoraművész. 
    A konferencián levetítik a Mozi zongorára című, 2003-ban készült fekete-fehér magyar filmetűdöt. A rövidfilm Bartók Béla Mikrokozmosz című zongoradarabjainak zenei aláfestésével mutatja be a 20. század történelmét archív filmrészletek felhasználásával.
    Bartók Béla számára különösen kedves helyszín volt a belga főváros, hiszen több koncertet is adott Brüsszelben 1930 és 1939 között, és rendszeres kapcsolatban állt Paul Collaer karmesterrel, valamint Gertler Endre magyar származású, Belgiumban élő hegedűművésszel, a Brüsszeli Királyi Konzervatórium tanárával - olvasható a Balassi Intézet közleményében.