Auguszta napja van. | 2024.03.29

Lassult a gazdasági növekedés az euróövezetben februárban

2016-03-03 11:22:51

 Lassult a gazdasági növekedés üteme az euróövezeti magánszektorban februárban, miközben az árnyomás továbbra is lefelé mutatott - közölte a londoni Markit Economics gazdaságkutató intézet a beszerzésimedzser-indexek végleges adatai alapján.

    A csütörtökön közzétett jelentés szerint a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index 53,3 pontra csökkent a januári 53,6 pontról, de meghaladta az 53,0 pontos előzetes értéket.
    A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokból képzett, összetett BMI 53,0 pont lett februárra, ami tavaly január óta a legkisebb érték. Januárban 53,6 ponton állt a mutató, az előzetes adat pedig 52,7 pont volt.
    A BMI mutató 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig zsugorodását jelzi.
    Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Írországban lassult a növekedés üteme, Franciaország magángazdasága pedig 13 hónap óta először zsugorodott februárban. Írországban 59,5 pontra, Spanyolországban 54,5 pontra, Németországban 54,1 pontra, Franciaországban pedig 49,3 pontra mérséklődött a magánszektor kibocsátását tükröző mutató értéke.
    A két legnagyobb euróövezeti gazdaság közül Németországban a szolgáltatóipari beszerzésimedzser-index a januári 55,0 pontról 55,3 pontra emelkedett, a kompozit BMI viszont 54,4 pontról 54,1 pontra süllyedt. Franciaország szolgáltatóipari beszerzésimedzser-indexe 50,3 pontról 49,2 pontra, az összetett mutatója pedig 50,2 pontról 49,3 pontra esett.
    Az euróövezetben összességében kisebb ütemben bővült a megrendelésállomány februárban, de a foglalkoztatottság már a 16. egymást követő hónapban növekedett. Erősödött a deflációs nyomás, az áruk és szolgáltatások átlagára gyorsabb ütemben csökkent az éleződő versenyhelyzetben.
    "A végleges februári BMI-adatok kissé kedvezőbbek az előzetes becsléseknél, de a növekedés üteme már a második egymást követő hónapban lassult" - kommentálta a jelentést Chris Williamson, a Markit vezető közgazdásza, aki szerint az adatok arra utalnak, hogy az euróövezet gazdasági növekedési kilátásai tovább romlanak a tavalyi negyedik negyedévben elért sovány gyarapodás után, ezért az Európai Központi Banknak feltehetően energikusan kell fellépni egy újabb visszaesés megakadályozására.