Gedeon napja van. | 2024.03.28

NGM: már több mint 70 cég élt a növekedési adóhitel lehetőségével 

2016-03-03 10:11:00

Már több mint 70 cég élt a növekedési adóhitel lehetőségével, amellyel a vállalkozások az egy összegben esedékes társasági adót két év alatt, 8 részletben fizethetik meg - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI-vel. 

    Kiemelték: a növekedési adóhitellel a feltörekvő, legálisan működő vállalkozások számára nyújt pénzügyi segítséget. A növekedési adóhitelnek köszönhetően a 70 cég két év alatt együttesen mintegy 542 milliárd forintnyi adóra vehet igénybe fizetési halasztást, amelyet további beruházásokra fordíthat. 
    A pénzügyi segítség nem titkolt célja a gazdaság fehérítése - jegyezte meg az NGM. A kedvezmény motivációt jelenthet a most még szürke zónában tevékenykedő cégek vezetőinek is, hiszen megéri a bevallásban feltüntetni az eddig eltitkolt bevételt is. Növekedési adóhitel abban az esetben igényelhető, ha egy vállalkozás egyik évről a másikra megötszörözi adózás előtti eredményét, ekkor a növekmény után az adót nem a tárgyévben, hanem a tárgyévet követő két adóév során minden negyedévben, nyolc részletben kell megfizetnie. 
    A kedvezmény ösztönözni kívánja a gyorsan növekvő vállalkozásokban keletkezett profitok magyarországi befektetését is. Ennek érdekében az a cég, amelyik tárgyi eszköz beruházást valósít meg és növeli munkavállalói számát, egy bizonyos értékhatárig csökkentheti a növekedési adóhitelre jutó adó esedékessé még nem vált összegét - jegyezte meg az NGM.