Auguszta napja van. | 2024.03.29

1956 hőseire emlékezik tematikus műsoraival a közmédia

2016-03-02 19:28:00

 Márciustól több tematikus műsor és film is helyet kap a közmédia csatornáin az 1956-os forradalom 60. évfordulója alkalmából - tájékoztatta a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szerdán az MTI-t.
Szerdán indul a Szabadság tér '56: a közmédia új sorozata minden szerdán archív felvételek, valamint neves színészek által megidézett kordokumentumok segítségével, történész vendégek és szemtanúk megszólaltatásával tárja fel a huszadik századi történelem legfontosabb eseményeinek hátterét - olvasható a közleményben.
    Ismertették: a Szabadság tér '56 a jubileumi évben Rákay Philip vezetésével végigkalauzolja a nézőket a forradalomhoz vezető úton. A műsor játékfilmet idéző díszlete 1956-ba, egy szétlőtt budapesti térre repíti a nézőket, hogy vizuálisan is átélhessék a korszak világát. Az "időutazás" élményét - sok más korabeli tárgy mellett - egy eredeti Pobeda, azaz "a rettegett fekete autó" állandó jelenléte is erősíti - tették hozzá.
    Azt írták: a Duna közszolgálati csatorna az 1956. október 23-i forradalom 60. évfordulójának évében hamarosan hetente egy-egy '56-os tematikájú filmet tűz műsorra a dokumentumfilmektől a játékfilmekig. Olyan klasszikusok is képernyőre kerülnek, mint Szabó István Szerelmesfilmje és a Gábor Pál által rendezett Angi Vera.
    A jubileumi év apropóján a közmédia bemutatja az '56-os időszakból származó egyedülálló hangdokumentumait, amelyek közt megtalálható az angol BBC közszolgálati rádió és a Szabad Európa Rádió tudósítása is az 1956. október 22-től november 10-ig tartó időszakról. Ezeken keresztül a hallgatók megismerhetik a szabadságharcról a nyugati véleményeket is.
    Naponta jelentkezik majd az 56-ról 56 másodperc című összeállítás a televízióban és a rádióban egyaránt, amely az '56-os év filmhíradóiból és eredeti dokumentumaiból készített válogatásokkal enged bepillantást a forradalom évébe.
    Kitértek arra is, hogy az elnyomó hatalom elleni forradalom 60. évfordulóján az MTVA "Az én '56-om" címmel felhívást intéz a világ magyarságához, és ennek keretében kéri azokat, akiknek bármilyen személyes történetük, fotójuk, tárgyuk van, ami az 1956-os forradalomhoz kapcsolódik, jelentkezzenek az 56@mtva.hu e-mailcímen. A közmédia ezeken a személyes történeteken keresztül is szeretné bemutatni a szabadságharc ezernyi, életeket és sorsokat befolyásoló történetét.