Auguszta napja van. | 2024.03.29

Tusk: a schengeni rendszernek nincs alternatívája a menekültválság megoldásában

2016-03-02 14:09:14

A schengeni rendszernek nincs alternatívája a menekültválság megoldásában, csak a schengeni szabályok tiszteletben tartása lehet az alapja a közös európai megoldásnak - jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, miután Zágrábban tárgyalt Tihomir Oreskovic horvát miniszterelnökkel.

    Az európai politikus körútján keddtől csütörtökig a balkáni migrációs útvonal által leginkább érintett országok vezetőivel tárgyal. A keddi osztrák és szlovén megbeszélés után Horvátországba utazott, ezt követően Macedónia és Görögország illetékeseivel folytat megbeszélést.
    A zágrábi találkozót követő sajtótájékoztatón mindkét politikus a menekültválság közös uniós megoldását szorgalmazta, és schengeni szabályok hatékony alkalmazására szólított fel. 
    Tusk kijelentette: az Európai Unió (EU) nem fogad olyan menekülteket, akik nem felelnek meg a feltételeknek. Csak a meghatározott csoporthoz tartozó nemzeteknek ad menedékjogot - húzta alá. 
    Az EU megérti Skopje nehéz helyzetét, és nem hagyja magára ebben a nehéz helyzetben - hangsúlyozta.
    Ugyanakkor felhívta a figyelmet: minden meg kell tenni annak érdekében, hogy az EU Törökországgal is együtt tudjon működni, hogy csökkenjen a migrációs nyomás az országra. 
    Oreskovic a horvát kormány támogatásáról biztosította az Európai Tanács elnökét. Kijelentette: támogatni fogják Görögországot és Macedóniát. Utóbbi országban jelenleg is horvát rendőrök segítik macedón kollégáikat a határok védelmében és a menekültek személyazonosságának ellenőrzésében. 
    Kiváló az együttműködés Ausztria, Szlovénia, Szerbia, Macedónia és Horvátország között - mondta, egyúttal hozzátette: nagyobb segítséget vár az EU-tól is.