Auguszta napja van. | 2024.03.29

Az elnökség visszautasítja az alaptalan rágalmakat - FRISSÍTETT (új: Dávid Attila büntetőeljárást kezdeményez)

2016-03-02 13:46:07

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöksége a leghatározottabban visszautasítja az önkormányzat új vezetőségének megválasztásával összefüggő alaptalan híreszteléseket és rágalmakat - közölte a testület szerdán az MTI-vel. 

    Közleményükben emlékeztettek: az ORÖ elmúlt héten megválasztott új vezetősége kinyilvánította, hogy a nyugodt, építkező munkában, valamint a törvényesség helyreállításában érdekelt. "Úgy tűnik, az előző vezetés és a politikai botránykeltést generáló szövetségesei ezt a szándékot igyekeznek megakasztani. Most újabb abszurd támadást indítottak" - jegyezték meg. 
    "Tényi István alaptalan, a hangfelvételen szereplő képviselő által is nyilvánosan már cáfolt ügy miatt fordult a nyomozóhatósághoz" - írták.
    "A botránykeltésben érdekeltek most olyan személyeket kíséreltek meg ebbe bevonni, akik nem voltak részesei Hegedüs István korábbi elnök leváltásának és az Országos Roma Önkormányzat új vezetésének megválasztásának. Ezek a megnyilvánulások hiteltelenné akarják tenni az önkormányzaton belüli változásokat és elfedni kívánják az előző elnök, Hegedüs István káros tevékenységének látható és érezhető negatív következményeit" - tették hozzá. 
    A közleményben leszögezték: az ORÖ elnöksége és képviselői a leghatározottabban elutasítják mindazon híreszteléseket, "amelyek arról szólnak, hogy az ORÖ képviselői szerződést írtak volna alá Farkas Flórián miniszterelnöki biztossal". Az önkormányzat képviselői önállóan, az általuk képviselt cigányság érdekeit szem előtt tartva hozzák meg döntéseiket - tették hozzá. 
    Az Index kedden azt írta, hogy a Központi Nyomozó Főügyészség arról tájékoztatta Tényi Istvánt, nyomozást indítottak a feljelentése alapján. A portál cikke szerint Tényi István azért tett feljelentést, mert Hegedüs István - az ORÖ Farkas Flóriánt követő elnöke - január végén, sajtótájékoztatón lejátszott egy felvételt, amely szerint Farkas Flórián fizetést ajánl egy képviselőnek, ha Hegedüs István megbuktatására szavaz. Hegedüs István február 16-án mondott le a szervezet vezetéséről.
    Dávid Attila nemzetiségi képviselő szerdán - az ORÖ útján - közleményben tudatta: hozzájárulása nélkül készült és került nyilvánosságra a hangfelvétel, ezért büntetőeljárást kezdeményez. Azt írta, hogy Hegedüs István a január végi sajtótájékoztatón "a tényleges szövegkörnyezetből kivágott hangfelvétellel, a tényeket aljas indokból elferdítve igyekezett valótlan színben feltüntetni a beszélgetésben érintett személyeket".