Auguszta napja van. | 2024.03.29

OGY - Krónika 4. rész (ebtenyésztés, napirend után)

2016-03-02 13:29:40

Az ipari méretűvé vált kutyaszaporítás elleni fellépést szorgalmazta a Jobbik és az LMP vezérszónoka is szerdán a parlamentben az ebtenyésztést érintő egyes törvények módosításának általános vitájában.


    Jobbik: gátat kell szabni az iparággá kinőtt kutyaszaporításnak
    
    Egyed Zsolt (Jobbik) úgy értékelte, hogy a törvényjavaslattal az állam kivonul egy olyan területről, amelyet nem tart fontosnak. Véleménye szerint különbséget kellene tenni a kutyatenyésztő és kutyaszaporító között. Magyarországon a szaporítás egy iparággá nőtte ki magát, ennek gátat kell szabni, mert embertelen és rontja az állatok génállományát - hangsúlyozta.
    A jobbikos politikus szerint megerősítik a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége (MEOE) monopóliumát.
    Egyed Zsolt azt mondta, egyetértenek a magyar kutyafajták előtérbe helyezésével, de azt felelőtlennek tartják, hogy a többi kutyafajtáról leveszik a kezüket. Példaként azt hozta fel, hogy a rendőrség és határőrség honnan fog jó genetikai állományú német vagy belga juhászkutyákat beszerezni. Azon véleményének is hangot adott, hogy alaptörvény-ellenes, illetve uniós joggal ütköző lehet a különbségtétel a kutyafajták tenyésztésében.
     
    LMP: a törvényjavaslat pénzről szól
    
    Ikotity István (LMP) szerint ismét egy olyan törvényjavaslat fekszik a Ház előtt, amellyel az Országgyűlésben folyó munka messzire szakad a közügyektől, a közérdektől és a valódi kérdésekre adott válaszoktól. Szerinte a kormányoldal rendre különféle magánérdekek védelmezőjeként lép fel akár úgy is, hogy súlyosbítja a problémát. Most az ebtenyésztés szolgáltatja a példát - mondta.
    Az LMP-s képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a MEOE adja ki a nemzetközi törzskönyvet, "a kutyabiznisz" pedig alapvetően exportra épül. A törvényjavaslat végső soron pénzről, nagyon sok pénzről szól - vont mérleget, emlékeztetve arra, hogy a törzskönyvezéshez kapcsolódó bevételek milliárdos nagyságrendűek, míg a kutyaexport évente 10 milliárdokat mozgat.
    Hozzátette: a MEOE törzskönyvkiadási gyakorlata a fajtaegyesületeknél sokkal engedékenyebb, ez a gyakorlat pedig hozzájárult ahhoz, Magyarország az EU első számú olcsó kutyaexportőre lett. 
    Közölte, az LMP nem fogja támogatni a javaslatot, amellyel a Fidesz végleg meghátrál az üzleti érdekek előtt, csak az őshonos kutyafajtákat menti ki a tenyésztési káoszból, a többi fajta esetében "szabad utat enged a posztkommunista kutyaszaporítási biznisznek".
     
    Jobbik: a kormány ne hagyja magát zsarolni
    
    Magyar Zoltán (Jobbik) is úgy értékelte, hogy a kormány feladta a küzdelmet, kivonul az ebtenyésztés területéről. Azt firtatta, milyen érdekeket szolgál a korlátlan szabadpiaci mechanizmus ezen a területen.
    Rámutatott arra, hogy a problémákat eddig sem tudták egymás között rendezni a szervezetek, és az nem megoldás, hogy a kutyafajták 90 százalékára nem vonatkozik a törvény.
    Arra szólította fel a kormányt, vegye fel a kesztyűt, ne hagyja magát zsarolni egy a nemzetközi jogosítványokat birtokló tenyésztői szervezet által.
    Staudt Gábor (Jobbik) szerint csak a káoszt növelik a javaslattal és méltánytalan helyzetet teremtenek. Hozzátette: egy szervezetnek monopóliuma lesz, a többit meg arra kényszerítik, hogy kivándoroljanak. 
     
    Zárszó

    Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára zárszavában kijelentette: a tisztességes tenyésztőknek nincs mitől félniük. Közölte, két évtizede próbálják szabályozni a területet, de nincs megnyugvás a kutyás társadalomban, nem sikerült olyan szabályokat alkotni, amelyek mindenkinek megfelelők.
    Szerinte fel kell vállalni az államnak a diszkriminációt, hiszen fontos a magyar kutyafajták tenyésztése. Szégyennek tartotta, hogy jelenleg 2-3 százalék a magyar fajta az ebek között.
    Az államtitkár azt kérte, ne becsüljék le a civil társdalom erejét, a civilek ugyanis számos esetben bizonyították, hogy akár a kormánnyal szemben is érvényre tudják juttatni az érdekeiket. 
    Nagy István arra biztatta a kutyás szervezeteket, hogy ne egymás ellen harcoljanak, hanem tegyenek különbséget a tisztességes és tisztességtelen tenyésztők között, a szaporítással foglalkozók tisztességteleneket zárják ki soraikból.
    Jelezte azt is, hogy most kezdődnek a konzultációk az állatvédelmi törvényről. 

    Napirend után
    
    Napirend után három jobbikos képviselő szólalt fel.
    Novák Előd demográfiai fordulatot, komolyabb népesedéspolitikai lépéseket sürgetett, mert - mint mondta - a népességfogyás a magyarság legnagyobb problémája.
    Magyar Zoltán felszólalásában megerősítette, hogy pártja népszavazást kezdeményez a külföldiek földvásárlásáról.
    Frakciótársa, Z. Kárpát Dániel azt kifogásolta, hogy a kormány nem hosszabbította meg a kilakoltatási moratóriumot.

    Ezt követően az elnöklő Hiller István lezárta az ülésnapot, az Országgyűlés hétfőn folytatja munkáját.