Gedeon napja van. | 2024.03.28

Fico "valamilyen közös európai megoldást" vár a török-EU migrációs csúcson

2016-03-02 13:24:29

 "Valamilyen közös európai megoldást" vár a migránsválságra Robert Fico szlovák miniszterelnök az Európai Unió és Törökország vezetőinek jövő heti rendkívüli csúcstalálkozóján - közölte maga a politikus szerdán egy macedóniai befogadóközpontban tett látogatásán.

    Fico a macedón és a szlovák belügyminiszterrel együtt kereste fel a macedón-görög határ mellett fekvő gyevgyelijai befogadóközpontot.
    A szkopjei Telma Televízió internetes oldalának beszámolója szerint a Macedóniába küldött szlovák rendőrkontingens meglátogatásakor Robert Fico felhívta a figyelmet arra, hogy a múlt héten tárgyalt Gjorge Ivanov macedón elnökkel a helyzet kezeléséről, és felkérte, hogy állítson össze egy listát a szükséges felszerelésekről, amelyekkel Macedóniának segíteni lehetne. Hozzátette: szerette volna a saját szemével látni, mi a helyzet a macedón-görög határon, ugyanakkor látogatásával a macedón politikusokat arról szerette volna biztosítani, hogy továbbra is segítenek nekik a válság kezelésében. 
    Szerinte a visegrádi négyeknek a macedón-görög határ közös európai védelméről szóló B-tervét nem vetették el, csak elhalasztották. Ez a terv akkor léphetne életbe, ha a következő két-három hétben nem javulna nagymértékben a helyzet a török-görög határon.
    Oliver Szpaszovszki macedón belügyminiszter kiemelte, hogy országa teljes mértékben kész együttműködni a balkáni migránsútvonalon fekvő országokkal annak érdekében, hogy megoldást találjanak a migránsválságra. 
    Leszögezte, Görögországból csak annyi embert engedhetnek át, amennyi befogadására az Európai Unió országai készen állnak. Hozzátette: nagyon fontosnak tartja, hogy emberséges módon fogadják a migránsokat, nem kevésbé fontos viszont az sem, hogy megvédjék a macedón rendőröket és az állampolgárokat. Emlékeztetett arra, hogy hétfőn, amikor 300 migráns áttörte a határon emelt kerítést, egy rendőr is megsérült. 
    A macedón belügyminiszter megköszönte Szlovákia és a visegrádi országok (V4) támogatását a migránsválság okozta helyzet kezelésében. 
    Szlovákia azon EU-tagállamok közé tartozik, amelyek ellenzik a migránsok szétosztására vonatkozó kötelező kvótákat, illetve amellett kardoskodnak, hogy meg kell állítani az áradatot. Február elején Pozsony 25 rendőrt küldött a macedón-görög határra.
    A gyevgyelijai befogadóközpontba hétfő óta nem érkeztek új migránsok, mert Macedónia nem engedett be senkit Görögországból. Szerdán azonban rövid időre megnyitotta az Idomenit Gyevgyelijával összekötő átkelőt, és 170-en átmehettek, ők most a befogadóközpontban vannak, majd onnan a szerb határ melletti Tabanovciba utaznak tovább.
    Az EU és Törökország vezetői jövő hétfőn tartanak rendkívüli migrációs csúcstalálkozót Brüsszelben.