Gedeon napja van. | 2024.03.28

Ötmillió dollár bevételre számít idén az IB Grant Thornton Magyarországon

2016-03-02 11:49:16

 

 Több mint ötmillió dollár (1,4 milliárd forint) árbevételre számít idén az IB Grant Thornton könyvvizsgáló és pénzügyi tanácsadó cég Magyarországon - mondta Waltraud Körbler, az IB Grant Thornton Consulting  Kft. ügyvezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

 

    A Magyarországon 25 éve működő és több mint 100 munkavállalót foglalkoztató, globális tanácsadó cég magyarországi árbevétele tavaly mintegy 4,9 millió dollár volt.     Az ügyvezető ismertette: az árbevétel nagy részét a fő tevékenységek adják, de a bevétel növekedéséhez idén várhatóan hozzájárul a közelmúltban alapított két új cég, a főleg ingatlanértékeléssel foglalkozó Grant Thornton Valuation Kft. és a vállalati pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó Grant Thornton Corporate Finance Kft. is, egymillió, valamint 600-700 ezer dollárral.     Waltraud Körbler kérdésre válaszolva beszámolt arról, hogy tanácsadási szempontból 2012 és 2013 két kritikus év volt, elbizonytalanodtak a külföldi befektetők. Tavaly óta azonban megnőtt a bizalom Magyarország iránt, mondta és pozitív példaként említette az átszervezett adóhivatalt.     Jakab Ágoston, a Grant Thornton Valuation Kft. ügyvezetője elmondta: igyekeznek kihasználni a kedvező törvényi változásokat, a családok otthonteremtési kedvezményéhez (csok) kapcsolódóan több ajánlatot kapnak a lakóház-projektek műszaki értékelésére.     Elmondta, az áfacsökkentés miatt a használt lakások ára először megnőtt, de most lehet, hogy csökkenni fog, mivel az új lakások építése lenyomja majd idővel a használtak árát.     Kővágó János, a Grant Thornton Corporate Finance Kft. ügyvezetője és egyik tulajdonosa arról számolt be, hogy 2016-tól folyamatosan élénkül a piac, az egész régióban erős mozgások vannak. A lengyel belpolitikai helyzet miatt a nagy- és közepes cégek például igyekeznek külföldön felvásárolni mindent, ami mélyen alulértékelt a régióban - mondta.     Kiemelte azt is, hogy a magyar piacon sok lehetőség van a kis- és közepes vállalkozások méretnagyságban, bizonyos kkv-méreten felül a magyar vállalkozók ahelyett, hogy tovább növekednének, eladják a cégüket és multicéghez tagozódnak be, vagy magántőke befektetőknek értékesítik a vállalkozásukat.
    A londoni székhelyű, 130 országban több mint 40 ezer embert foglalkoztató Grant Thornton International 2014-ben 4,7 milliárd dollár árbevételt ért el.