Gedeon napja van. | 2024.03.28

Londoni elemzők: erősödik Közép-Európa feldolgozóipari teljesítménye

2016-03-01 11:20:07

 

Londoni pénzügyi elemzők szerint a kedden ismertetett februári feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexek (BMI) a közép-európai EU-gazdaságok feldolgozószektorainak erősödő teljesítményére vallanak.

    Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics közgazdászai közölték, hogy a cég által a magyar, a cseh, a lengyel, az orosz és a török gyáriparra kiszámított, súlyozott BMI-átlag a múlt hónapban 50,9 volt, 51,1 után.
    Az 50 feletti BMI-mutatók a vizsgált gazdasági szektorok teljesítményének növekedését jelzik; az 50 alatti index visszaesésre utal.
    A Capital Economics londoni elemzői külön kiszámolták Magyarország, Csehország és Lengyelország súlyozott feldolgozóipari BMI-indexét, amely viszont a térségi átlagnál sokkal jobb, és azzal ellentétben javult is: a közép-európai hármak ipari aktivitási mutatójának átlaga februárban 53,8-ra - nyolchavi csúcsra - emelkedett a januári 52,7-ről.
    A ház becslése szerint ez a korábbi tapasztalatok alapján 6-7 százalék körüli éves összevetésű ipari növekedést vetít előre a következő hónapokra e három gazdaságban az 5 százalékos tavalyi év végi ütem után.
    A Capital Economics elemzői szerint a ház szélesebb körű térségi BMI-mutatóját Oroszország és Törökország gyáripari teljesítményének romlása gyengítette. Különösen aggasztó a cég szerint a török feldolgozószektor aktivitási mutatójának visszaesése, mivel a tavalyi év végén még az ipar volt a török gazdaság fő hajtóereje, a jelek szerint azonban már "fogy a gőz" a török feldolgozóiparból.
    Az orosz feldolgozószektor BMI-mutatójának visszaesése a Capital Economics londoni elemzői szerint újabb bizonyítékkal szolgál arra, hogy a rubel gyengesége sem nyújt sok segítséget az orosz gyáriparnak.
    Más nagy londoni házak - elsősorban a tartósan alacsony olajárak miatt - igen borúlátó rövid távú előrejelzéseket tartanak érvényben az orosz gazdaság teljesítményére.
    A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői legújabb, jelentősen rontott prognózisukban közölték: 2016-ra már 2,1 százalékos visszaeséssel számolnak az orosz gazdaságban, és jövőre is csak 0,9 százalékos növekedést várnak. A ház eddig az orosz hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékos idei csökkenését valószínűsítette, és 2017-re szóló előrejelzésében 1,7 százalékos növekedés szerepelt.
    A Morgan Stanley londoni elemzői a felülvizsgálat előzményeként jelentősen, 50 dollárról 35 dollárra csökkentették az orosz exportban meghatározó súlyú uráli nyersolajfajta idei hordónkénti átlagos árfolyamára adott prognózisukat. Számításaik szerint ez azt jelenti, hogy 2016-ban 63 milliárd dollárral, az éves orosz GDP-érték 5,8 százalékával zuhan az olaj- és a földgázexportból eredő bevétel.
    A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének iparági elemzői új, felülvizsgált prognózisukban közölték, hogy eddig az orosz hazai össztermék 0,5 százalékos idei visszaesésével számoltak, de ezt a várakozásukat 40 dolláros idei átlagos olajárat valószínűsítő becslésükre építették.
    A cég nyersanyagpiaci stábjának új előrejelzése szerint azonban a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta hordónkénti átlagára 2016-ban 31,25 dollár lesz, és a JP Morgan londoni elemzői emiatt most már 1,5 százalékos orosz GDP-visszaesést várnak az idén.