Márk napja van. | 2024.04.25

Elképesztő az MNB-törvény tervezett módosítása

2016-03-01 09:45:00

 A Jobbik elképesztőnek és felháborítónak tartja a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény javasolt módosítását.

    Volner János, az ellenzéki párt alelnöke keddi budapesti sajtótájékoztatóján bírálta, hogy a jegybank és alapítványai a parlament bizottságaitól és más szervektől függetlenítve működnek, "gyakorlatilag titokban gazdálkodhatnak" a közpénzekkel. Szóvá tette, hogy 262 milliárd forinttal "stafírozták ki" a Pallas Athénéről elnevezett alapítványokat, s most az átlátható gazdálkodást is megszüntetnék.
    A jobbikos politikus szerint miközben más európai országokban az állam szigorú felügyeletet gyakorol a jegybak eredményelszámolása fölött, itt az a tulajdonosi jogokat gyakorló államtól függetlenül működik.
    Volner János hozzátette, az MNB a devizahiteleseket károsította meg azzal, hogy piaci alapon váltotta át forintra a hiteleket, s jelentős nyereségre tett szert. A pénzt nem a devizahiteles családoknak adták vissza, hanem elköltik arra, amire akarják - bírált.
    A Jobbik alelnöke a jegybanki fizetések emelésére úgy reagált: a 2010-ben bevezetett, 2 millió forintos bérplafon óta már csak fideszes kinevezettek vannak. Kíváncsi arra - folytatta -, hogy piaci alapon melyik nagy kereskedelmi bank igazolná le Matolcsy Györgyöt több millió forintos havi fizetésért.