Auguszta napja van. | 2024.03.29

Házkutatást tartanak Wojciech Jaruzelski tábornok özvegyének házában

2016-02-29 18:22:55

Házkutatást tartanak a nácizmus és kommunizmus bűntetteit vizsgáló lengyel Nemzeti Emlékezet Intézetének (IPN) ügyészei Wojciech Jaruzelski tábornok, néhai kommunista miniszterelnök, az 1981-es hadiállapot fő felelőse özvegyének varsói villájában - közölte hétfő délután az intézmény szóvivője. 
Sajtókommentárok szerint az akció az IPN-nek egy éve indított eljárásával lehet összefüggésben, azzal, melynek során azt vizsgálják, hogy a múlt század 40-es és 50-es éveinek fordulóján valóban beszervezte-e Jaruzelskit a kommunista katonai elhárítás, s ha igen, milyen körülmények között. A kommentátorok azt is megjegyzik, hogy az ügyészek ez ügyben kutattak múlt hétfőn is, amikor Czeslaw Kiszczak volt kommunista belügyminiszternek, Jaruzelski legközelebbi munkatársának a házában 6 doboznyi állambiztonsági dokumentum került elő, ezek között Lech Walesa volt munkásvezérnek, későbbi államfőnek a kommunista belbiztonsággal (SB) folytatott együttműködésére utaló iratok.
    Történészek az elmúlt napokban rámutattak: valószínű, hogy más volt kommunista tisztségviselők, illetve hozzátartozóik is birtokában vannak az IPN hatáskörébe tartozó, a lengyel jog szerint kizárólag az intézmény levéltárában őrzendő iratoknak. 
    Több megfigyelő megkésettnek tartja az IPN jelenlegi intézkedéseit, rámutatva azokra a közismert esetekre, amikor az 1989-es rendszerváltás idején, valamint az azóta eltelt években is megsemmisítettek kommunista állambiztonsági iratokat.
    A Wprost című jobbközép hetilap hétfőn Piotr Gontarczyk történész írását közölte, amely szerint Jaruzelski még a rendszerváltás előtt hamisította, majd 1990-ben a rendszerváltás utáni első lengyel államfőként részben meg is semmisítette a saját személyére vonatkozó dossziékat.
    A 2014-ben elhunyt, katonai tiszteletadással eltemetett Jaruzelski ellen az IPN halála előtt több eljárást folytatott. Egyebek között 2007-ben azért akarták felelősségre vonni, mert az 1981. december 13-án bevezetett hadiállapot során több tucat embert öltek meg, mintegy tízezer embert internáltak. A pert 2011-ben a tábornok egészségi állapota miatt felfüggesztették. Mindazonáltal 2012-ben a varsói bíróság kimondta: a hadiállapotot a Jaruzelski által irányított egyik titkos bűnszövetkezet tagjai vezették be törvénytelenül azzal a szándékkal, hogy a Szolidaritás független szakszervezetet felszámolják, és megőrizzék a kommunista rendszert, ezen belül pedig saját hatalmi pozíciójukat.